BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Richter

Felülteljesítő volt pénteken a BUX az európai tőzsdeindexek között, ami elsősorban a Richternek köszönhető. A gyógyszergyártó részvényei 3 százalék körüli pluszban mozogtak az egész nap folyamán, napközben 5780 forinton is járt a papírok árfolyama, ami új történelmi csúcsot jelent. A részvények szeptember közepe óta jól teljesítenek, amiben jelentős szerepet játszhatott a társaság saját fejlesztésű készítményével, a Cariprazine-nal kapcsolatban szeptemberben érkezett hír is. Akkor ugyanis az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (FDA) jóváhagyta a Richter készítményének amerikai forgalmazását. A Cariprazine az első olyan magyar fejlesztésű gyógyszer, amely forgalomba hozatali engedélyt kap az Egyesült Államokban. A bejelentés óta a Richter részvényei közel 30 százalékkal értékelődtek fel.


A nap vesztese: Statoil

A norvég olajipari vállalat, a Statoil pénteken közölte, hogy a Karsto gázfeldolgozó üzemében korábban fellépett szivárgást sikerült megállítania, ennek következtében viszont az északi-tengeri Sleipner gázmező kitermelése 50 százalékkal csökkent. A Karsto kulcsfontosságú a norvég gázexportrendszerben: földgázt és kondenzátumokat dolgoz fel, melyek csővezetéken keresztül érkeznek az északi-tengeri mezőkről, valamint földgázt exportál csővezetéken és hajókon keresztül európai országokba, köztül az Egyesült Királyságba és Németországba. A norvég olajvállalat jelezte, hogy egyelőre túl korai megbecsülni, hogy a szivárgás alatt mekkora mennyiségű gáz ömlött ki. A vállalat részvényei érzékenyen reagáltak a hírre a pénteki kereskedésben, a papírok közel 3 százalékot estek az oslói tőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.