BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Affymetrix

Közel 50 százalékkal ugrott az Affymetrix árfolyama a felvásárlási hírekre. A biotechnológiai cég megállapodott a Thermo Fisher Scientific nevű vállalattal a felvásárlásról, mind a két társaság menedzsmentje jóváhagyta a tranzakciót. A Thermo Fisher részvényenként 14 dollárt fizet a szektortársáért, vagyis összesen 1,3 milliárd dollárt. Ez 52 százalékos prémium a pénteki záróárhoz képest. A felvásárlást részben készpénzzel, részben pedig rövid lejáratú hitellel finanszírozza a Thermo Fisher. Az 50 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú társaság célkeresztjébe azért került az Affymetrix, mivel széles körű genetikai megoldásokat kínál, például genetikai teszteket és genomelemzést. Így egy olyan területen terjeszkedhet, amelyen eddig gyengén teljesített. A várakozások szerint a második negyedév vége felé zárulhat le az akvizíció.


A nap vesztese: olaj

A hétfői kereskedésben is jelentős esést produkált az olajár, az európai irányadó Brent olajfajta 1 százalékkal, 33 dollárig süllyedt. Az esést részben a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat, ezen belül is a kínai tőzsde folytatódó mélyrepülése magyarázza, a befektetők továbbra is a kínai gazdaság lassulásának a világgazdaságra gyakorolt hatásaitól tartanak. A nagy elemzőházak is kezdenek pesszimistábbá válni az olaj kilátásait illetően, legutóbb a Bank of America Merrill Lynch csökkentette olajár-előrejelzéseit. A pénzintézet elemzői az idei évre a korábban várt 50 dollár helyett már csak 46 dolláros átlagos Brent olajárral számolnak. Azonban még az új előrejelzés is számottevően magasabb a jelenlegi árfolyamnál, vagyis ez alapján az év végéig jelentősebb áremelkedésnek kellene következnie. Sokak szerint azonban előbb még a 30 dollár alatti szinteket is megnézhetjük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.