BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Rio Tinto

Szerda délután mintegy 4 százalékkal emelkedtek a Rio Tinto részvényei, de nemcsak a brit-ausztrál bányaipari vállalat papírjait vették a befektetők, a teljes alapanyagkapcsolt szektor felülteljesítő volt Európában, a Stoxx szektorindexe mintegy 3 százalékkal emelkedett. A szerdai rali részben az elmúlt napokban látott zuhanás technikai korrekciója volt, de az erősödésben a Kínából érkező importadatok is fontos szerepet játszottak, miután számos nyersanyagnak Kína a legnagyobb felhasználója a világon. A távol-keleti ország tavaly rekordmennyiségű olajat, vasércet, szójababot és rezet vásárolt, ez pedig mérsékelte azon félelmeket, hogy a kínai gazdaság lassulásával mérséklődhet az ország kereslete, fokozva számos nyersanyag piacán a túlkínálatot. Elemzők azonban figyelmeztetnek, hogy egyes nyersanyagok esetében nem a tényleges kereslet nőtt, hanem csupán a stratégiai készleteket töltötték fel.


A nap vesztese: Ford

Jelentős, 3 százalékos esést produkált a Ford árfolyama a szerdai kereskedésben, annak ellenére, hogy korábban a vállalat közölte: rekordszintű adózás előtti nyereségre számít 2015-re. Ráadásul a menedzsment az idei évre is kedvező várakozásokat adott, a második legnagyobb amerikai autógyártó 2016-ban a tavalyihoz hasonló vagy azt meghaladó adózás előtti eredményre számít. Az észak-amerikai részlegtől az idei évben is erős teljesítményt várnak, köszönhetően az amerikai autópiacon tapasztalt fellendülésnek, az üzletág üzemi eredményhányada 9,5 százalékos, vagy ezt meghaladó lehet az elemzői várakozások szerint. Európában a cég a beszámolója szerint 2015-ben tíz százalékkal tudta növelni újautó-eladásait. A pozitív kilátások miatt a vállalat ráadásul egymilliárd dollár extra osztalékot tervez kifizetni a részvényeseknek a szokásos első negyedévi osztalékfizetés mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.