BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Premier Oil

A brit olajcég, a Premier Oil megállapodott a német közműcéggel, az E.Onnal, hogy 120 millió dollárért megvásárolja a cég északi-tengeri olajkutatási és termelési eszközeit. A Premier Oil évek óta vizsgálta már a szóban forgó eszközöket, időközben azonban az olajárak esése miatt egyre alacsonyabbra tudták nyomni a tárgyalások során a vételárat. A felvásárlást a Premier Oil készpénzzel finanszírozza, ehhez a fedezetet a cég norvég olajmezőinek értékesítése teremtette meg, melyeket szintén 120 millió dollárért értékesítettek. Egyes vélemények szerint a tárgyalásokban korábban Warren Buffett cége, a CalEnergy Resources is részt vehetett, melyet lehetséges társbefektetőként tartottak számon, a végső tranzakcióban azonban nem vettek részt. A Premier Oil árfolyama 7 százalékkal értékelődött fel a csütörtöki kereskedésben.


A nap vesztese: Statoil

Jelentős, 11,9 százalékos részesedést vásárolt a norvég állam irányítása alatt álló olajtársaság, a Statoil a svéd Lundin Petroleum olajcégben. A Statoil a részvények megvásárlására 539 millió dollárt költött. A társaság menedzsmentje az ügylet nyilvánosságra kerülését követően jelezte, kedvező áron tudta megvásárolni a tulajdonrészt, ezzel pedig nagyobb hozzáférést szerzett jó minőségű északi-tengeri kutatás-termelési projektekhez. A Lundin mostanra Európa legnagyobb független olajipari vállalatává nőtt, azt követően, hogy évtizedekkel ezelőtt több kiemelkedő potenciállal rendelkező olajmezőt fedezett fel Norvégia partjainál. Az egyik legértékesebb felfedezése a Johan Sverdrup mező, mely az előrejelzések szerint a csúcsidőszakban a teljes norvég olajtermelés negyedét adhatja. A Statoil árfolyama közel 4 százalékot esett a hírre csütörtökön az oslói tőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.