BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: arany

Pénteken ismét a növekedési félelmek határozták meg a kereskedés hangulatát, a részvénypiacokon délután 2-3 százalékkal esett a vezető indexek értéke. A befektetők ebben a negatív hangulatban ugyanakkor vették a menedékeszközként funkcionáló aranyat, amelynek árfolyama a délutáni kereskedésben több mint 1 százalékkal emelkedett, igaz, a nemesfém árfolyama továbbra is az 1100 dolláros szint alatt ingadozott. Bár az arany idén jól teljesít, eddig mintegy 3 százalékot drágult, kilátásai továbbra sem túl kedvezők: a nyomott olajárak, az erős dollár, az amerikai jegybank esetleges további kamatemelései miatt alacsony inflációs nyomás egyaránt kedvezőtlenül érintik az aranyat. A technikai kép alapján azonban fordulat látszik az arany árfolyamában, az 1100 dolláros szint áttörésével újabb tér nyílik meg a további emelkedés előtt.


A nap vesztese: Glencore

Az olaj árfolyama lendületes esésbe kapcsolt a pénteki kereskedésben, a Brent ismét 30 dollár alá került, ennek hatására pedig a bányászati cégek is eladói nyomás alá kerültek. A befektetők elsősorban azokat a cégeket vették tűz alá, amelyeknél az eladósodottsági mutatók kimagaslóak. A Glencore árfolyam közel 7 százalékot esett, a befektetőket láthatóan nem nyugtatta meg, hogy a társaság bejelentette: sikerült megújítania egy közel 9 milliárd dolláros hitelkeretet a korábbihoz hasonló kondíciók mellett. A társaság részvényei az idei év első két hetében több mint 15 százalékot estek, legutóbb pedig közel kerültek a mindenkori mélyponthoz is. Az eddigi minimumot tavaly szeptemberben állították be a részvények, azt megelőzően, hogy a cég ismertette adósságcsökkentési programját. A vállalat 30 milliárd dollárról 18-19 milliárd dollárra kívánja csökkenteni adósságát az év végére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.