BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: arany

Az olajár folytatódó esése és a romló nemzetközi tőkepiaci hangulat hatására emelkedésnek indult az arany árfolyama, szerdán újabb 1 százalékkal értékelődött fel. Ez azt jelenti, hogy a nemesfém unciánkénti ára 1100 dollár. Könnyen elképzelhető, hogy az elmúlt években látott gyenge teljesítmény után ismét vonzó befektetési célponttá válik az arany, idén eddig a legjobb teljesítményt mutatta a nyersanyagpiaci termékek között. Az arany igazán 2009–2011 között csillogott, amikor az árfolyam a 2000 dolláros szintet is megközelítette. Ebben az időszakban az amerikai jegybank eszközvásárlásai jelentettek támaszt, a befektetők ugyanis a dollár leértékelődése elleni biztosítékként kezdtek erőteljes aranyvásárlásokba. Az arany a mostanihoz hasonló időszakokban is jól szokott teljesíteni, mivel jellemzően menedék termékként tekintenek rá.


A nap vesztese: Shell

A világ nagy olaj- és gázipari cégei közül elsőként tette közzé tavalyi negyedik negyedéves eredményét a Shell, az előzetes adatok alapján a társaság profitja 50 százalékkal esett vissza az alacsony olajárak miatt. A 2015-ös év egészében az egyszeri tételek nélküli profit 10,4-10,7 milliárd dollár lehetett, szemben a 2014-es évi 22,6 milliárd dollárral. A kedvezőtlen iparági környezetben tett lépéseket a vállalat, hogy megóvja profitabilitását: a működési költségeket 4 milliárd dollárral csökkentették a tavalyi évben, és 2016-ban további 3 milliárd dolláros lefaragást terveznek. A BG Group tervezett felvásárlásától is költségszinergiákat vár a menedzsment. Ezek a lépések jelentős létszámcsökkenéssel járnak, 2015–2016-ban ennek mértéke elérheti a 10 ezer főt. A Shell részvényei 6 százalékot zuhantak szerdán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.