BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Pearson

Közel 15 százalékot emelkedett tegnap a londoni tőzsdén a Pearson árfolyama, miután komoly költségcsökkentési intézkedéseket jelentett be a cég. A médiavállalat négyezer fős elbocsátást határozott el, vagyis a dolgozók mintegy 10 százalékától válna meg. A Financial Times egykori kiadójának részvényárfolyama az elmúlt egy évben a felére zuhant, és 2009 óta nem látott mélyponton járt. A költségcsökkentési intézkedések mellett annak is örülnek a befektetők, hogy a menedzsment ígéretet tett az osztalék fenntartására. 2015-re és 2016-ra jelentős profitcsökkenéssel számolnak az elemzők. A várakozások szerint 2018-ra javulhat a profitabilitás, a társaság vezérigazgatója szerint 800 millió fontra emelkedhet a működési eredmény. Idén 580 és 620 millió font között lehet a profit. A reorganizációs intézkedések idén 320 millió fontba kerülhetnek a vállalatnak.


A nap vesztese: Deutsche Bank

Erőteljes eladói nyomás alá kerültek a csütörtöki kereskedésben a Deutsche Bank részvényei azt követően, hogy a társaság a január végén esedékes gyorsjelentés előtt profitwarninggal lepte meg a befektetőket. A Deutsche Bank 2015 egészére 6,7 milliárd eurós veszteséget vár, a tavalyi negyedik negyedévben pedig több mint 2 milliárd euró vesztesége lehetett a legnagyobb német pénzintézetnek. Az eredményeket rontotta, hogy a bank mintegy 1,2 milliárd eurós jogi költséggel szembesült, amelynek a nagy része várhatóan nem írható le az adóból, emellett mintegy 0,8 milliárd euró értékben merültek fel szerkezetátalakításhoz kapcsolódó költségek. A banknál jelentős átalakítási, profiltisztítási folyamat zajlik, az út azonban még hosszú lehet, a lakossági Postbank eladása például 2017-re tolódhat. A részvények több mint 6 százalékot estek a hírre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.