BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Chesapeake Energy

Közel 15 százalékkal ugrott meg pénteken a Chesapeake Energy árfolyama, miután a társaság bejelentette, hogy felfüggeszti az osztalékfizetést az elsőbbségi részvények után, hogy megőrizhesse készpénzállományát. Az energiaipari cég ezzel éves szinten 170 millió dolláros megtakarítást érhet el, amelyet arra használ majd, hogy kötvényeket vásároljon vissza, ezzel csökkentve eladósodottságát. A menedzsment közlése szerint a jelenlegi nyersanyagpiaci környezetben, amikor az olaj és a földgáz ára is tartós nyomás alatt van, a részvényesi értéket az növeli a leginkább, ha a készpénzt az eladósodottság csökkentésére fordítják, főleg, hogy a cég kötvényei jelentős diszkonttal forognak. Az árfolyam komoly esést szenvedett el az elmúlt hónapokban, egy év leforgása alatt több mint 80 százalékkal került lejjebb.


A nap vesztese: Anglo American

Jelentős esést szenvedett a bányászati szektor a pénteki kereskedésben. Képviselői közül az Anglo American is rosszul szerepelt, részvényei 3 százalékot veszítettek értékükből. A befektetőket az keseríthette el, hogy a Moody’s egy sor bányavállalatot leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezett a nyersanyagárak jelentős esése és a kínai lassulás miatt. A Moody’s jelezte, hogy Európában, Afrikában és a Közel-Keleten 12, az Egyesült Államokban pedig 11 bányavállalat minősítését veszi felülvizsgálat alá. Az átvilágításoknál a szakemberek elsősorban a vállalatok eszközállományának minőségét, költségstruktúráját, likviditási helyzetét, készpénztermelő képességét és az alkalmazott cégvezetési stratégiát veszik szemügyre. A hitelminősítő szerint Kína miatt most fundamentális fordulat látszik körvonalazódni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.