BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött a részvényalapok aranykora?

Tavaly a magyar részvényalap volt az egyik legjobb választás, és idén is jók a kilátások.

Szépen teljesítettek tavaly a hazai részvényalapok, hozamban viszont egyiknek sem sikerült túlteljesítenie a BUX indexet, mindegy, hogy aktív vagy passzív befektetési stratégia alapján dolgozott az alapkezelő. Az elmaradás miatt elsősorban a költségek okolhatók.

Várhatólag 2016 is kedvezni fog a magyar részvényeknek, így az ezekbe fektető alapoknak is. Hatalmasat ralizott a BUX 2015-ben, majdnem 44 százalékot emelkedett az index egy év alatt. Az öt legnagyobb hazai részvényalap többé-kevésbé le tudta követni az index emelkedését, legrosszabbul pont a legnagyobb, a Concorde részvényalapja teljesített 12,8 százalékos hozammal. Az alap sajátossága, hogy ez az egyetlen aktívan kezelt alap a legnagyobb öt hazai részvényalap közül, a hazai részvények mellett a régiós országok papírjait is vásárolhatja az alapkezelő.

A maradék négy passzív alap hiába tartalmazza ugyanazokat a papírokat, mint a piaci index, a kezelési költségek a papírok teljesítményét lerontják, a hozamuk viszont így is kiválónak mondható. Nemcsak a hazai piacon, de az összes BAMOSZ-tag részvényalap közül a BUX ETF teljesített a legjobban tavaly 42,7 százalékos hozammal, amelyet alig 1 százalékkal múlt felül az index.

Várhatóan fennmarad idén is a támogató környezet a hazai részvények számára, a tőkepiaci konjunktúra jó eséllyel 2016-ban is kitart. A négy vezető részvénytől (OTP, Mol, Telekom, Richter) egyaránt emelkedést várnak az elemzők, év végén egyedül a Telekom-részvény hozhatott szívrohamot a befektetőkre, amikor kisebb nézeteltérés keletkezett a német központú cég és a kormány között, azonban a papír többé-kevésbé korrigált azóta. Mivel ezek a vállalatok és a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, a hazai blue chip részvényekre elsősorban külső tényezők lehetnek negatív hatással. A Fed kamatemelése megboríthatja a fejlődő piacokat, mert sok fejlődő piaci vállalat vett fel amerikai hitelt, s ezeknek a kamatait növelheti a jegybank kamatemelése, ugyanígy egy esetleges dollárerősödés is megnehezítheti a kölcsönök visszafizetését, s ez kockázatot jelenthet a magyar részvénypiacon.

Az elsősorban Magyarországon befektető részvényalapok összesen 26,6 milliárd forintot kezeltek tavaly december végi adatok szerint, a legnagyobb alap a Concorde Részvény Alap volt, amely a teljes állomány közel felének megfelelő összeget, 12 milliárd forintnyi eszközállományt kezelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.