BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó esély lehet a forinterősödésre

Egyre több elemző várja a forint felértékelődését, ezt azonban az MNB minden bizonnyal nem hagyja majd.

A kelet-közép-európai devizák közül a forint felértékelődésére lát legnagyobb esélyt Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető közgazdásza, de csak középtávon várja az erősödést. Ugyan a szakértő is kiemelte: széles körben elterjedt nézet, hogy a magyar kormányzat örülne a forint esésének, de – még ha ez igaz is – nem könnyű leértékelődésre bírni a fizetőeszközt, hiszen a fizetési mérleg többlete és a külkereskedelmi aktívum erősíti a forintot.

"A nyersanyagárak esése és a feltörekvő országok – különösen Kína – lassulásával kapcsolatos para még egy ideig gyengítheti a forintot” – mondta a Világgazdaságnak Zsiday Viktor. A befektető ugyanakkor úgy látja, hosszú távon nagyon-nagyon nehéz gyengíteni a forintot. „A külföldön dolgozó magyarok évente hárommilliárd eurót utalnak haza, az EU-tól is milliárdok érkeznek, és ott van a fizetési mérleg többlete is” – emelte ki Zsiday, hozzátéve, hogy még kamatelőnyünk is van.

Ha viszont a forint nagyon megerősödne, akkor a szakértő szerint Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosan tesz ez ellen lépéseket. A múlt hét elején még egyéves mélyponton, 319-es szinten is járt a forint az euróval szemben arra a várakozásra, hogy a jegybank erőteljes lazítást hajt végre. Ezzel szemben „csak” megszüntették a kéthetes betétet (17 év után), vagyis a csomag elmaradt a várakozásoktól, és a forint erősödött. Az euró-forint kurzus az elmúlt napokban 314–316 körül mozgott. Zsiday szerint az MNB-nek számos lehetősége van, ha túlzottnak látják a felértékelődést. „Még sokat csökkenthetik a kamatot, és kötvényeket is vehetnek” – fejtette ki a befektető, ugyanakkor a piacon utóbbit kevesen tartják elképzelhetőnek.

Pasquale Diana szerint jó esély van arra, hogy az MNB az 1,35 százalékos kamatot egy százalékra csökkenti az év közepére, de ez sem konszenzusos vélemény a piacon. A legtöbb szakértő változatlan kamatot feltételez 2017 közepéig, ahogy a jegybank is közölte. A Morgan Stanley ugyanakkor rámutat, hogy az MNB korábban is változtatott álláspontján, ha kellett. Bárhogy lesz is, a néhány bázispontos kamatvágás igazából nem hatna érdemben a forint árfolyamára.

A magyar eszközök eddig jól viselték a Federal Reserve tavaly decemberben indult kamatemelési ciklusát és a feltörekvő piaci turbulenciákat is. Ez részben azért lehet, mert Magyarország Kínával szembeni kitettsége eléggé alacsony, miközben az olajár esése – importáló országként – csak tovább javítja a külkereskedelmi aktívumot és támogatja a gazdaság növekedését. Elemzők szerint ezt a csökkenő külső adósság, a lassan mérséklődő GDP-arányos államadósság, a stabil költségvetés, a gazdaság bővülése, valamint a lassan javuló potenciális növekedés is támogat. Mindezek miatt egyre több szakértő optimista a forint kilátásai kapcsán. A Concorde például 305 forintos eurót prognosztizál az idei év végére, a TakarékBank pedig még ennél is jobb árfolyamot is el tud képzelni. Amikor azonban már mindenki optimista, akkor sokszor fordul a széljárás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.