BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kanadát is megviseli az olajár

Kamatdöntő ülést tart ma a kanadai jegybank, amely megpróbálhatja gyengíteni a dollárt, hogy ellensúlyozza az olajárak esésének negatív hatásait. Azt viszont egyre nehezebb eladni a választópolgároknak, hogy gyengébb fizetőeszközre van szükség.

Egyelőre az elemzők véleménye is megoszlik arról, várható-e ma kamatcsökkentés a kanadai jegybanktól, de a többség a kanadai dollár további gyengülésére számít azt követően, hogy az elmúlt egy évben már 21 százalékot esett a deviza. Erre csak rásegíthet a Bank of Canada (BoC) azzal, ha hozzányúl a 0,5 százalékos alapkamathoz. A kanadai gazdaság erősen függ az olajártól – ha nem is annyira, mint Oroszország vagy Venezuela –, az ország jelentős olajtartalékokkal rendelkezik, a bányászat az egyik legfontosabb iparága. Így a kamatcsökkentési törekvések akár azt is jelenthetik, hogy a jegybank mesterségesen próbálja gyengíteni a kanadai dollárt, így ellensúlyozza az olajár esését.

A Crédit Agricole szakemberei szerint nem várható kamatcsökkentés a BoC mai ülésén, hiszen a kanadai dollár meredek esése egyelőre „elvégezte a feladatot a jegybank helyett”. A Bank of America Merrill Lynch szerint még ha nem vágnak is most a kamaton, akkor is érdemes az USD–CAD-jegyzés emelkedésére játszani, hiszen az olajárak továbbra is kockázatot jelentenek majd a kanadai gazdaság számára. Szinte minden a kanadai dollár gyengülése mellett szól, miközben az utóbbi napok nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy növekednek ennek politikai kockázatai. A konkrét előrejelzésük szerint a jelenlegi 1,4456-ról 1,45 környékére vagy rövid távon akár fölé is emelkedhet az USD–CAD-árfolyam. A bank modellje alapján a kanadai deviza még mindig nagyjából 5 százalékkal lehet túlértékelt.

Technikailag az látszik, hogy a kanadai dollár évek óta trendszerűen gyengül az amerikai dollárral szemben, viszont több olyan jel is megjelent a devizapár grafikonján, amely arra utal, hogy egy rövid időre kifulladhat az egyirányú menetelés. Az elmúlt hetek exponenciális gyengülését követően a jegyzések kiléptek a Bollinger-szalagok közül, és az RSI indikátor is extrém túladott állapotot jelez, így megnőtt a fennálló gyengülő trenddel ellentétes irányú mozgás valószínűsége. Magyarul, a két indikátor alapján erősödhet a kanadai dollár. Ezt a feltevést támogatja az is, hogy a kanadai dollár nagyon erős támaszszintre talált 1,46 közelében, ezen a szinten egyébként 2003 óta nem járt a jegyzés.

Abban az esetben, ha valóban erősödik majd a kanadai dollár, akkor első körben az 1,40-es szint jelenthet majd komolyabb ellenállást. Ha ezt a szintet elérik a jegyzések, még mindig nem sérül sem a közép-, sem pedig a rövid távú gyengülő trend. Ehhez arra lenne szükség, hogy a kanadai dollár tartósan az 1,38-as szint alá kerüljön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.