BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Masszív bírság a Banif Plusnak

Bár több ponton sem értett egyet a Banif Plus Bank a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nála lefolytatott átfogó vizsgálatának megállapításaival, nem fellebbez a feltárt szabálytalanságok miatt kirótt

49 millió forint bírság ellen – közölte a Világgazdasággal Gáti Tamás, a Banif ügyvezető igazgatója. A 2015 decemberéig tartó vizsgálat során a felügyelet egyebek között gyengének találta a bank belső működési folyamatainak belső szabályozottságát, elégtelennek a hitelkockázatok azonosítását, mérését és kezelését. Mindezeken túl az MNB jelentős számú kisebb jogsértést is felfedezett. Ezek ugyan szerinte nem orvosolhatatlan, rendszerszintű kockázatúak, ám arra kötelezte a hitelintézetet, hogy mielőbbi megszüntetésükről írásos adatszolgáltatásban számoljon be idén márciusban, júniusban és az év végén.

Kérdés, addigra lesz-e még Banif, hiszen küszöbön áll a beolvadása a Cofidis Magyarországi Fióktelepébe. Erre azért van szükség, mert a Cofidis anyavállalata, a francia Cofidis Participations Csoport tavaly júniusban 410 millió euróért felvásárolta a hazai Banif portugál tulajdonosát, a Banco Banif Mais-t. Azóta a két magyar leányvállalatnak már azonos a könyvvizsgálója, a KPMG, mely korábban csak a Cofidis beszámolóit auditálta, az anyacégek tranzakcióját követően azonban a Banifnál is felváltotta a PricewaterhouseCooperst. Bár a Banif Cofidisbe való beolvadását az illetékesek korábban ez év elejére helyezték kilátásba, Gáti tudomása szerint ez ügyben egyelőre semmi sem történt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.