BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mibe fektessünk 2016-ban? Szakértők válaszolnak

A szakértők mérsékelt kockázatvállalásra biztatják az idén befektetőket. Olcsó kőolajat is érdemes lehet vásárolni, a részvényekben is lehet potenciál, a hazai tőzsde is érdekes lehet.

Kuti Ákos, az MKB vezető elemzője:
Ágyúdörgésnél venni, hárfaszónál eladni kell – szól André Kostolany egyik bölcsessége. A gondolat főként a túlkínálattal küszködő olajpiac tekintetében állja meg a helyét, ugyanis a fekete arany kurzusa több mint tíz éve nem járt a jelenlegi alacsony szinteken. Ebben a környezetben a legtöbb befektető ódzkodik a szektorbeli befektetéstől, egy átlagos portfóliót alapul véve viszont a mostani helyzet remek beszállási ponttal kecsegtet. A hazai befektetők közvetetten a Mol-részvények megvásárlásával is részesedhetnek az olajpiacon várható árfolyam-emelkedésből. Az olajtársaság papírjainak kurzusát a már megvásárolt olajmezőkön növekvő kitermelés, valamint a továbbra is tág finomítói marzsok támogatják.

Bíró Gergely, a Diófa Alapkezelő vezérigazgatója:
Elég volatilis és hektikus év előtt állunk, amikor az aktuális tőkepiaci helyzet függvényében év közben többször is módosítani kell majd a stratégián. Továbbra is a diverzifikáción, a kockázatok megosztásán lesz a fő hangsúly. 2016-ban a tavalyinál nagyobb volatilitást várunk, elsősorban a devizapiacokon. A részvénypiacok közül az európaiakat preferáljuk, és persze kíváncsian várjuk azt is, mi lesz a tulajdonosváltást követően a hazai tőzsdén. A kötvénypiacokon semleges pozíciókkal vágunk neki az új évnek. Továbbra is vonzónak találjuk az ingatlanbefektetéseket, a jelenlegi árazási szint kedvező beszállási lehetőséget nyújt nemcsak a lakáspiacon, hanem a professzionális befektetőknek is.

Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója:
A 2016-os év az ellentmondások időszaka lehet. Kamatemelés és monetáris lazítás, magasabb hozamok iránti éhség és kamatemelési félelmek egyszerre borzolhatják a befektetők idegeit. Éppen ezért jó eséllyel látunk majd meredek hullámvasutat számos eszközosztálynál. A legjobb vételi lehetőségeket sokszor a befektetők által legkevésbé kedvelt befektetések nyújtják. Ilyen mostoha terméknek számít most számos a commodity piaccal összefüggésbe hozott vállalat kötvénye, ezek között ügyesen válogatva jó befektetéseket találhatunk. A fejlődő piacok közül nemcsak a kedvező értékeltség és az alacsony nyersanyagárak szólnak Törökország mellett, de az elmúlt évek politikai feszültségeinek kiárazódása is jó eséllyel a közeljövőben történik meg.

Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője:
Továbbra is bízunk a BB kategóriájú vállalati és a feltörekvő piaci kötvényekben, amelyeken a hozamfelár historikus értelemben véve is magas. A lakosság számára a lakossági állampapírok lehetnek vonzóak, főleg a Prémium Magyar Államkötvény, amelynek a kamata az emelkedő inflációt követi majd. 2015-ben a magyar tőzsde jól szerepelt, ezt egyre többen észre fogják venni, és a hazai tőkepiac 2016-ban is megverheti a fejlett piacokat. A magyar részvénypiac mellett főleg a fejlett európai részvénypiacban bízunk, különösen a németországi DAX-ban. A kőolaj ára az év elején csökkenhet még, de a kereslet-kínálat az év közepére kiegyenlítődhet, 32-33 dolláros hordónkénti árnál már javasolnám a beszállást.

Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója:
Ha egyéves időhorizonton kell gondolkodni, akkor sajnos nagyon korlátozottak a befektetési lehetőségek. Ilyen időtávra ugyanis elvben csak az alacsonyabb, illetve mérsékelt kockázatú befektetések jöhetnek szóba, mint például a rövid állampapírok, bankbetétek vagy az ilyen eszközökbe fektető befektetési alapok. Ezektől azonban nem várhatunk csodát, a pénzünk értéke jó esetben is csak az inflációval tud lépést tartani. Ha valódi (reál)hozamot szeretnénk elérni, a kockázatosabb eszközök felé kell nyitnunk. A hosszabb kötvények, valamint a részvénybefektetések bevonásával hosszabb távon nagyobb hozampotenciál nyílhat meg, itt azonban alsó hangon is többéves kifutási időre és megfelelően „bevállalós” habitusra van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.