BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem javasolnak részvényvételt

Volatilis év lehet 2016, de 4-5 százalékos hozam azért elérhető – összegezte az idei kilátásokat Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája tegnapi sajtótájékoztatóján. Rossz évük lehet a részvényeknek, mivel az azok globális piacán a passzátszelet fújó amerikai társaságok árbevételei és nyereségei a tavalyi harmadik negyedévben már stagnáltak vagy csökkentek, miközben kibocsátóik eladósodottsága nőtt. Az sem kedvez a részvényeknek, hogy a Federal Reserve az idén minden bizonnyal tovább emeli irányadó kamatát.

Kevésbé túlárazottak az európai részvények, főként a németek, ám ezek sem tudják kivonni magukat az amerikai hatás alól. Mint ahogy a közép- és kelet-európai régió papírjai sem, noha azok drágulását megalapozhatná, hogy országaik képesek külső egyensúlyuk romlása nélkül érdemben növekedni. Különösen Magyarország kedvelt a befektetők körében – mindenekelőtt a jövedelmet a vállalatoktól a lakossághoz adók révén még csak most átcsoportosító Lengyelországgal szemben.

Csakhogy a jó híreket a Concorde stratégája szerint már beárazta a piac, így a befektetőknek 2016-ban idehaza inkább a kínálat szélesedése nyújthat lehetőségeket. Részvények helyett Móró az egyéb eszközöket ajánlja. Magyarországon elsősorban a dolláralapú kötvények lehetnek a nyerők, a Concorde az évi négyszázalékos hozammal kecsegtető Mol-kötvényben lát fantáziát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.