BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem menekül a zloty a piac szorításából

Lengyelország elveszítette elsőrendű adósosztályzatát az S&P-nél, ráadásul a kilátás is negatív. A pénteki lépés után jelentősen gyengült a zloty, és az elemzők szerint ha így folytatja a varsói kormány, akkor nem ez volt az utolsó hasonló döntés.

Az utóbbi hónapokban kemény kritikákat kapott a Beata Szydlo vezette lengyel kormány külföldről és belföldről egyaránt, ennek betetőzése volt az Európai Bizottság hivatalosan elindított vizsgálata, amely akár Lengyelország szavazati jogának felfüggesztésével is járhat. Ezt követte pénteken az S&P leminősítési döntése, amely azonnal eladási hullámot váltott ki a zloty és a lengyel kötvények piacán. A lengyel deviza évek óta nem látott szintre, 4,5 környékére gyengült az euróval szemben, míg a tízéves lengyel hozam hétfőn átmenetileg magasabb volt a magyarnál is.

Komoly eladási hullámra számítunk a lengyel kötvények piacán a következő napokban – kommentálta még péntek este az S&P lépését Rafal Benecki, az ING Bank szakembere. A mostani leminősítés annak az első jele, hogy a lengyel kormány utóbbi hónapokban hozott döntései aggasztják a nemzetközi befektetőket – tette hozzá Erik F. Nielsen, az UniCredit szakembere. Hangsúlyozta, hogy őt nem lepte meg az S&P lépése, és szerinte nem ez volt az utolsó leminősítés a sorban, hacsak a lengyel kormány nem változtat érdemben a politikáján. Az UniCredit elemzője kiemelte: meglátásuk szerint Lengyelország elsősorban amiatt aggódhat, hogy elveszíti egy vagy több nagy kötvénybefektetőjét.

A Danske Bank szerint rövid távon további jelentős kilengés és gyengülés várható a lengyel devizától, 6–12 hónapos időtávon viszont már erősödhet a zloty, hiszen a fundamentumok változatlanul jók, a politikai kockázat pedig előbb-utóbb elmúlik. A Société Générale ehhez annyit tesz hozzá, hogy a mostani helyzettel számottevően csökkenhet a lengyel jegybank mozgástere, hiszen a frankhitelek átváltása előtt nem fogja megkockáztatni, hogy jelentősen csökkentse a tartalékait, más állami tulajdonú bankok viszont megpróbálhatják megtámasztani, stabilizálni az árfolyamot.
A zloty és a lengyel kötvények gyengülése nem most kezdődött, már a 2015-ös évre is rányomta a bélyegét a választási kampány, majd a Szydlo-kormány hivatalba lépése. Az év eleje óta a zloty 4,7 százalékkal gyengült az euróval szemben, miközben a forint 0,2 százalékkal erősödött. Ennek köszönhetően a zloty-forint jegyzés több mint két éve, 2013 novembere óta nem látott szintre esett: 70 környékére. A lengyel kötvények alulteljesítése is régebbről ered, tavaly tavasszal még 2,2-2,3 százalékon állt a tízéves hozam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.