BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ördögi körben az amerikai bankok

Nagy eséssel indult az év az amerikai bankok részvénypiacán, és a gyorsjelentések sem nyugtatták meg a befektetőket. A bevételek stagnálnak, a hitelezési veszteségek pedig idén már nőhetnek.

A hat legnagyobb amerikai bank közül egyik sem alkotott kiemelkedőt 2015 negyedik negyedévében. Bár a szerkezetátalakításon áteső Citigroup és a rekordbírságait maga mögött hagyó Bank of America bevétele 3 százalék fölötti mértékben nőtt, az idei első negyedévben már mindkét bank esetében visszaesésre számítanak a befektetők 2015 elejéhez képest. A Fed decemberi kamatemelésére jellemzően hitelkamataik növelésével reagáltak a bankok, de a jelenlegi kamatszint és a szigorodó szabályozás elegye még mindig csak a bevételek szinten tartásához elég. 2015 egészében 413 milliárd dollárnyi bevételt ért el a hat legnagyobb bank, ami megfelel az egy évvel korábbinak.

A negyedik negyedévben ismét megmutatkoztak a bankok eltérő működési modelljének sajátosságai. A kereskedési tevékenységben régen látott alacsony aktivitást mutattak az ügyfelek, ez különösen a Goldman Sachs és a Morgan Stanley bevételi számain éreztette a hatását. A tőkepiaci megingásokkal szemben ellenálló, jelzáloghitelezésben erős Well Fargo bevételei igen mérsékelt, de stabil növekedést mutathatnak az elemzői várakozások szerint a következő negyedévekben is. Ez a bank is inkább a hitelezési volumen növekedésében, mint a kamatmarzs emelkedésében bízhat, utóbbi ugyanis az egy évvel korábbi 3,04 százalékról még 2,92 százalékra csökkent a hitelintézetnél tavaly év végén. Stabilabb üzleti kilátásait mindazonáltal díjazzák a befektetők: míg a többi bank részvényárfolyama a szélesebb piacot meghaladó mértékben, 15–21 százalékkal esett e hét szerda estig szilveszter óta, a Wells Fargóé „csak” 12 százalékkal került lejjebb.

Ami viszont újdonságként aggaszthatja a befektetőket, az a hitelezési veszteségek várható romlása. A JP Morgan már most mind az öt jelentési területén növekvő kockázati költségekről adott számot. A lakossági üzletágban a hitelkártyák és az autóhitelek, a vállalati területen pedig a kereskedelmiingatlan-hitelek, a fémipari és bányászati, valamint az energiaipari kitettség minőségromlása várható számos elemző szerint. Egyelőre csak az elején járunk a romló trendnek, amelyet a nyersanyagárak további esése, illetve alacsony szinten maradása erősíthet fel idén.
A kihívások kezelésére csak a már bevált, de a végtelenségig nem folytatható költségcsökkentés eszközéhez nyúlhatnak a bankok. A Morgan Stanley új, „Project Streamline” nevű programja például 1 milliárd dollárnyi éves operatív költségtől szabadítaná meg a bankot 2017 végéig. Egyre többen tartanak azonban már attól, hogy a nagy banki költségcsökkentések a bevételtermelő képességet veszélyeztetik, és ezzel be is zárul az ördögi kör.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.