BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pesszimisták a magyarok

A magyaroknak csupán egy százaléka gondolja, hogy kényelmesen meg tud majd élni a nyugdíjából, és további 12 százalék hiszi azt, hogy ha szerényen is, de elég lesz az állami nyugdíj időskorában – derül ki a K&H Biztosító friss felméréséből. A 30–59 éves lakosság körében végzett reprezentatív felmérés szerint a lakosságnak csaknem fele rendkívül pesszimista a nyugdíjkilátásaival kapcsolatban, 31 százalék szerint semmire sem lesz elég az állami nyugdíj, 15 százalék pedig egyáltalán nem is számít ilyen járadékra. Minél fiatalabb korosztályt kérdeztek meg, annál borúsabban látta a jövőt az állami gondoskodással kapcsolatban. A nyugdíjaskori életszínvonal a megkérdezettek 77 százaléka szerint csökkenni fog az aktív korihoz képest, csupán 3 százalék azoknak az aránya, akik jobb anyagi helyzetre számítanak időskorukban.

A felmérésben megkérdezettek több mint fele úgy vélekedett, már harmincéves kor előtt el kell kezdeni a nyugdíjasévekre való felkészülést, a takarékoskodást. Érdekesség, hogy a magasabb iskolai végzettségűek valamivel később kezdenének erre a célra félretenni, mint a kevésbé iskolázottak. Az viszont, hogy sokan tartják fontosnak az öngondoskodást, nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban is tesznek félre pénzt. Valamilyen megtakarítása csupán a megkérdezettek 64 százalékának volt, és 40 százalék tett félre kifejezetten nyugdíjcélra. Akiknek volt megtakarításuk, átlagosan 2,5 millió forint félretett pénzzel rendelkeztek, a nyugdíjcélú megtakarítások átlaga 1,18 millió forint volt.

Megtévesztő volt az időskori biztosítás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 99 millió forintra bírságolta a 4Life Direct Kft. és a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited cégeket, mivel tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak az Időskori Biztonság életbiztosítás népszerűsítésekor. A reklámokban már havi 100 forintért érdemi segítséget ígértek a temetési költségek fedezésére. Havi 100 forintért viszont csupán 50 ezer forintos térítés járt, amely a GVH szerint a hirdetésekben hivatkozott egymillió forintos temetési költségek fedezéséhez nem nyújtott volna érdemi segítséget.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.