BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pocsék volt az évkezdet

Még soha nem kezdte olyan rosszul az évet az amerikai részvénypiac, mint 2016-ban: a vezető indexek 6 százalékot estek az első héten, és igazán azóta sem találtak magukra. Eközben a BUX emelkedni tudott, úgy tűnik, idén is folytatódik a magyar tőzsde felülteljesítése.

Rázós év lesz a tőzsdéken az idei, többen egyenesen egy a 2008-ashoz hasonló pénzügyi válság előszelét érzik. Carl Icahn a magas hozamú kötvények árfolyamának zuhanásában, Soros György a kínai gazdasági átállásban és az ottani hitelbuborékban lát olyan kockázatokat, amelyek az egész világra veszélyt jelentenek. Pedig az év eleje óta sok új nem történt, csak a tavaly augusztusban már egyszer riadalmat okozó tényezőket vették újra elő a befektetők. Persze az olaj hihetetlen ütemben folytatódó év eleji zuhanása vagy a gyenge kínai makroadatok megjelenését követő kínai tőzsdei fölfordulás nem segített a hangulatnak.

Amiben különbség van a november–decemberi időszak és a január között, az a vállalati sajátrészvény-vásárlások dinamikája. Mint Moró Tamás, a Concorde Érékpapír Zrt. stratégája kiemelte, az elmúlt évek részvénypiaci emelkedését jóval nagyobb arányban támogatták a részvény-visszavásárlások. Nagyságrendjük éves szinten 700-800 milliárd dollárra rúg, ami óriási összeg. Ezek a vásárlások rendszerint november–decemberben pörögnek fel, januárban időarányosan kisebb összeget költenek erre a vállalatok, így a megnövekedett eladói aktivitással most nem álltak szemben ezek a vásárlók.

Az amerikai gazdaság ugyan idén is jó eséllyel nőhet 2-2,5 százalékot, és az európai növekedés is másfél százalék felett alakulhat, a tőzsdei vállalatok profitjában már korántsem ilyen jó a helyzet. Az amerikai gazdaság derekát adó kkv-k egészségesen nőnek, a tőzsdei vállalatok körében viszont jóval nagyobb az exportpiacok szerepe. Az S&P 500 indexben szereplő vállalatok összesített nyeresége tavaly már nem tudott nőni, miközben a piac viszonylag drága (a visszatekintő P/E hányados 17 körül áll). Móró ezért is látja gyengébbnek az amerikai tőzsde idei kilátásait.

A szakember az európai részvények év eleji mélyrepülését annak tulajdonítja, hogy tavaly itt volt jelentősebb felülsúlyozás, így a riadalom idején ezt adták el az alapkezelők. Mindemellett Európában még nem divat az amerikai lépékű vállalati részvény-visszavásárlás, ami miatt az európai tőzsdék forgalma jóval kisebb, a hangulatromlás nagyobb kilengéseket okoz – hangsúlyozta.

Mindemellett a stratéga az euró­pai részvénypiacokban nagyobb fantáziát lát 2016-ban, mivel ezek jóval olcsóbbnak számítanak, és az alacsony európai kamatok miatt a hitelez jutásuk is könnyebb.

Miközben számos fejlődő piacon igazi vérfürdővel kezdődött az év, az olajkapcsolt devizák jelentős gyengülésen vannak túl, a közép-európai gazdaságok még a legstabilabb részét képviselik a feltörekvőknek. Ez tükröződik a BUX idei teljesítményén is, amely a tavalyi remek teljesítmény után tovább tudott emelkedni, és ha így folytatja, nemsokára új lokális csúcsra juthat. A külföldi befektetők számára elsősorban az vonzó, hogy úgy sikerül érdemi gazdasági növekedést elérni, hogy eközben a fizetési mérleg hiánya nem növekszik. A nyersanyagok és az energiahordozók áresése pedig jelenős, dollármilliárdokban mérhető versenyelőnyt biztosít a régiónak. Ezért Móró arra számít, hogy fennmaradhat a régiós piacok felülteljesítése. A magyar tőzsde profitálhat a régión belüli átsúlyozásból is, ha az ottani politikai változások miatt folytatódik a befektetők elfordulása a lengyel piactól. Sokak szerint ez a tényező már tavaly is hozzájárult a magyar részvények jó szerepléséhez, és ez idén is fennmaradhat.

Összeomolhatnak a kötvénypiacok?

A hitelválságéhoz kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint a nemzetközi kötvénypiacok akár össze is omolhatnak, ha a Fed túlzottan agresszív lépéseket tesz a kamatemelések során – véli Simon Fasdal, a Saxo Bank kötvénykereskedési vezetője. Különösen a vállalati kötvénypiac tűnik sérülékenynek, ahol a vártnál erőteljesebb Fed-kamatemelés további jelentős áresésekhez vezethet. Ezt súlyosbíthatja, hogy a kötvénypiacok likviditása rendkívül alacsony, ami a bankokra vonatkozó szigorúbb szabályozás következménye. Számos piaci szereplő egyszerűen leépítette kötvénypiaci üzletágát. Ennek következtében a piac elveszíti a védőhálóját, és ha a kamatemelések nyomán zavar keletkezik, akkor az árak esése nagyobb mértékű lesz, mint normál esetben, mivel egészen egyszerűen nincsenek vevők a piacon.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.