BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízmilliárdos üzlet lehet a Buda-Cash-állomány átvétele

Több mint 750 fajta értékpapírt, köztük 3,1 milliárd forintnyi állampapírt, 38 tőzsdei cég 2,4 milliárd forint piaci értékű részvényét, valamint 2,2 milliárd forintnak megfelelő – tíz pénznemben meglévő – készpénzt talált a tavaly február végén bebukott Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolója. Ez a legfontosabb hír azon ügyfelek számára, akik közel tizenegy hónapja várnak arra, hogy megtudják, mennyit láthatnak viszont zárolt eszközeikből.

Erre most még a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által közzétett tekintélyes listát átböngészve csak következtethetnek, ám nem kell már sokat várniuk a pontos adatokra. Az országos lefedettségű befektetési vállalkozások – az árutőzsdei szolgáltatók kivételével – ugyanis február 18-ig pályázhatnak a Buda-Cash szerződéses kötelezettségeit tartalmazó állomány átvételére, melyet az érdeklődők január 28. és február 8. között ismerhetnek meg részletesen. Az értékelés szempontjai: a gyors azonosítást lehetővé tevő hálózati lefedettség, az ajánlati ár és az állományátruházás sikerességét befolyásoló – a kiíró PSFN által nem részletezett – egyéb körülmények. Az eredményről február 26-ig kapnak értesítést az ajánlattevők. A nyertessel legkésőbb március 7-ig köt szerződést a felszámoló a Buda-Cashnél még meglévő állomány átruházásáról.

Ezt követően – de még az állományátruházási szerződés hatálybalépése előtt – keresi meg a felszámoló közvetlenül a Buda-Cash volt ügyfeleit, hogy 30 napon belül nyilatkozzanak, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy eszközeik a PSFN által kiválasztott befektetési vállalkozáshoz kerüljenek, vagy más szolgáltatót jelölnek meg. Aki nem válaszol, annak eszközei automatikusan a pályázaton nyertes befektetési vállalkozáshoz kerülnek. Az átruházandó ügyfélállomány értékét a felszámoló nem közölte, s annak meghatározása azért nehéz, mert a több mint 750-féle értékpapír közül mindössze a tőzsdei részvények és az állampapírok árazhatók be. Ezek 5,5 milliárdos összértékéhez adódik a 2,2 milliárd forintnyi készpénz, ebből 1,5 milliárdnyi euró, 500 milliónyi pedig forint. Viszonyítási pont, hogy a Buda-Cash 2014-es közel 150 milliárd forintos azonnali tőzsdei forgalma a hetedik legmagasabb volt a hazai brókercégek között, a 175 milliárdra rúgó származékos ügyletei pedig a legnagyobbak. Ha ehhez hozzávesszük a csak névértéken szereplő értékpapírokat – melyek között jócskán vannak már nem létező sorozatok vagy olyanok, amelyek kibocsátói megszűntek –, akkor a Buda-Cash ügyfélállományának megvétele legalább 10 milliárdba kerülhet, ami szűkíti a potenciális vevők körét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.