BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vad előrejelzések érkeztek 2016-ra

Idén több olyan dolog is történhet, amely sokakat meglep majd, az amerikai jegybank akár újra kamatot csökkenthet, nagyot ugorhat az olaj ára, és több mobilgyártó is eltűnhet.

A Reuters hírügynökség összegyűjtötte az idei évre vonatkozó legváratlanabb forgatókönyveket. Első helyen említik, a Janet Yellen vezette Fedet, amely decemberben a gazdaságban végbemenő pozitív folyamatokra hivatkozva kamatot emelt. Elemzők azonban úgy vélekednek, még idén újra csökkenthetik a rátát. Az Egyesült Államok EU-tól és Japántól eltérő monetáris politikája erősítheti a dollárt, amely akár a 0,85-ös szintet is elérheti az euróval szemben.

A terroristacsoportok térnyerése pedig a turisztikai iparágat és a nemzetközi kereskedelmet sújthatja. Így elképzelhető, hogy még az idén csökkentésre kényszerül a Fed. Közel 40 százalékot esett tavaly az olajár, köszönhetően az OPEC-országok generálta túlkínálatnak. A drágán termelő amerikai és brit kutak veszteségesek, így ha az olaj ára alacsony marad, több helyen is leállíthatják a kitermelést. Ebben az esetben nőne az OPEC árazási ereje, és ha az olaj iránti kereslet követi a globális gazdasági növekedést, úgy újra a tízéves átlaga, azaz 80 dollár körüli szintre emelkedhet.

Az egyik brit pénzintézet, az HSBC már idén elhagyhatja Londont, és máshová költöztetné székhelyét. Öt város jöhet szóba: Szingapúr, Hongkong, Toronto, Sanghaj és Párizs. Torontóban és Szingapúrban a legkedvezőbb az adózási környezet, előbbi mellett az is szól, hogy Kanadában magasabb adózás előtti profitot ért el a bank, mint például az USA-ban, és bőség van szakképzett munkaerőből. Szingapúr lehet azonban a legcsábítóbb célpont, olyan szempontokból teljesít kiemelkedően, mint a versenyképesség, a stabilitás és a transzparencia.

Korábban nem vették komolyan a Netflixet a versenytársak, most azonban már nagyságrendileg ugyanannyit, 50 milliárd dollárt ér, mint például a Time Warner. A Netflix 69 millió felhasználóval rendelkezik, komoly veszélyt jelentve a tv-szolgáltatókra. Előrejelzések szerint az USA-ban 2020-ra 88 százalékról 82 százalékra csökken a televízió-előfizetések aránya. A Netflix túl nagyra nőtt (2,5 milliárd dollárt költ el idén), és saját gyártású sorozatai is sikeresek. Ez alapján van félnivalójuk a tv-társaságoknak.

Több jel mutat arra, hogy számos okostelefonokat gyártó cég komoly nehézségekkel fog küzdeni az idén. A mobileladások növekedési üteme 10 százalék alá csökkent, a piac telített, az Apple és a Samsung dominanciája erős, a Xiaomi és Huawei az első telefonjukat vásárlókat tudja megcélozni. Elképzelhető, hogy a kevésbé sikeres márkáknak – mint a Sony, a HTC vagy a Kyocera – meg kell barátkozniuk azzal a gondolattal, számukra vége a játéknak, de még a kanadai BlackBerry is arra kényszerülhet, hogy idén végleg befejezze tevékenységét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.