BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belement a lakosság a forintosításba

Elenyésző számban kérhették a banki ügyfelek, hogy ne forintosítsák a devizaalapú gépjármű- és személyi hiteleiket.

A jegybank januári adatai szerint tovább csökkent a devizaalapú hitelek állománya az idei év első hónapjában is. A háztartások további 4 milliárd forintnyi devizahitelt törlesztettek, a külföldi pénznemben jegyzett személyi hitelek volumene 351 millió forintra csökkent, a gépjárműhiteleké pedig csupán 2,76 milliárd forint volt.

A háztartások már több mint hat éve több hitelt fizetnek vissza, mint amennyit felvesznek, januárban 28 milliárd forinttal több volt a törlesztés, így a teljes hitelállományuk 5850 milliárd forint alá süllyedt, lassan eléri a kilencéves mélypontot. Pedig a hitelek olcsók, a lakáshitelek átlagos kamata például már az 5 százalékot sem éri el, a THM-jük pedig januárban 5,62 százalékos volt. Januárban a hitelezés kissé visszaesett, az új lakáshitel-szerződések összege 24,6 milliárd forint volt, ami jócskán elmarad a korábbi hónapok értékesítési adataitól, de még így is 10 százalékkal magasabb a 2015. januárinál. Folyósítás szempontjából nem volt nagyobb visszaesés, 32 milliárd forintnyi lakáskölcsönt kaptak a bankoktól az ügyfelek.

Lassan araszol lefelé a fogyasztási hitelek kamata is. A folyószámlahiteleké például ismét 23 százalék alá került, a fogyasztási hiteleké 14,86 százalékos volt az év első hónapjában. A szerződések összege viszont az utóbbi hiteltípusnál visszaesett, aminek szezonális okai is lehetnek, a karácsonyi vásárlások után ugyanis már kevésbé keresettek a személyi és áruhitelek.

A vállalatok is nettó törlesztők maradtak januárban, a hitelállományuk 5908,5 milliárd forintra süllyedt, ez tízéves mélypont. A hitelkamatok egyébként januárban is csökkentek, egy átlagos forintalapú egyéb hitelt 2,35, egy ugyanilyen euróalapú kölcsönt pedig még olcsóbban kaptak meg a cégek. A kis és nagyobb cégek finanszírozásában továbbra is nagy eltérések vannak, a 0,25 millió euró alatti hitelek átlagos kamata több mint négyszer akkora, mint a 0,25 millió eurónál nagyobb vállalati kölcsönöké.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.