BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Sherwin-Williams

A Sherwin-Williams festékgyártó a hét végén jelentette be, hogy megállapodott riválisának, a Valspar nevű vállalatnak a megvásárlásáról. A felvásárlás összértéke mintegy 9 milliárd dollár. A Sherwin-Williams minden egyes Valspar-részvényért 113 dollárt fizet készpénzben, ami jelentősen felülmúlja a célvállalat legutóbbi, 83,8 dolláros tőzsdei záró árfolyamát, 35 százalékos prémiumot kínálva a részvényeseknek. A felvásárlással egy újabb erős márka került a Sherwinhez, s olyan nagy kereskedőkön keresztül tudja értékesíteni, mint a Home Depot vagy a Wal-Mart. Az akvizíció amiatt is előnyös a Sherwin számára, hogy ezzel tovább tudja diverzifikálni bevételeit, megalapozva jelenlétét az európai és ázsiai piacokon. A Valspar részvényei 27 százalékkal értékelődtek fel a hétfői kereskedésben, az árfolyam ezzel 106 dollár fölé ugrott.


A nap vesztese: WTI típusú olaj

A pénteki megingást követően hétfőn is folytatta az esést az olaj árfolyama, az amerikai WTI típusú könnyűolaj áprilisi határidős árfolyama 1,4 százalékkal 39 dollár alá csökkent. Az esésben szerepet játszhatott, hogy a Baker Hughes legfrissebb statisztikái szerint 13 hét után először ismét emelkedett a működésben lévő fúrótornyok száma az Egyesült Államokban. Mindemellett több elemző is pesszimizmusának adott hangot a közelmúltban látott árfolyam-emelkedés kapcsán. A nagy olajkitermelő országok a tervek szerint április 17-én találkoznak Dohában, hogy megvitassák többek között az olajkitermelés csökkentésének lehetőségét. A WTRG Economics szerint azonban a valódi célja a találkozónak a kitermelés felülről való korlátozása, Irán kivételével persze. Ez pedig nem kedvez a piacnak, hiszen a mostani termelési szintek mellett naponta mintegy 1,5 millió hordó a túlkínálat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.