BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Levegőhöz jutnak a megtépázott devizák

Az utóbbi hetekben az olajár stabilizálódásával az év elején nagyot bukó nyersanyagdevizák is kezdenek magukhoz térni. Azt még korai lenne kijelenteni, hogy az érintett országok megúszták komolyabb következmények nélkül.

A nyersanyagdevizák tipikus példája volt az év elején az orosz rubel, amely történelmi mélypontra is zuhant a dollárral szemben az olajár beszakadásának következtében. (Persze az orosz gazdaság más sebből is vérzik, az ukránokkal való konfliktus régebb óta rányomja a bélyegét a rubel árfolyamára is.) A januári 85,93-os csúcs után viszont mostanra 67,74-ig esett a dollár-rubel jegyzés, vagyis több mint húsz százalékkal erősödött az orosz deviza két hónap alatt. Az egy évvel ezelőttinél még így is majdnem 14 százalékkal gyengébb a rubel, de láthatóan enyhült rajta a nyomás. Hasonló tapasztalható a többi nyersanyagdeviza esetében is: a kanadai dollár 5,4 százalékkal erősödött az utóbbi egy hónapban, az ausztrál deviza pedig 6,3 százalékos szárnyalást mutatott az amerikai dollárral szemben. Ezzel egyébként az említett devizák már 4-6 százalékkal állnak erősebben, mint 2015 végén, vagyis valóban elmondható, hogy visszanyerték év eleji bukásukat.

A fentiek elvileg azt is jelenthetnék, hogy csak átmeneti volt a megingás a piacokon az év elején, az elemzők azonban továbbra is óvatosak. A napokban például a Credit Agricole szakemberei hangsúlyozták legfrissebb elemzésükben, hogy az olajárkilátások közép- és hosszú távon továbbra is nyomottak, így nem lehet számítani a nyersanyagdevizák további visszapattanására. Konkrétan a kanadai dollár és a norvég korona esetében rontották prognózisukat a francia bank elemzői. Ugyanígy az ausztrál dollár esetében is inkább negatívnak ítélik a kilátásokat, mivel a kínai gazdaság várhatóan folytatódó lassulása szerintük további kamatcsökkentésre késztetheti az ausztrál jegybankot, ami rontja a deviza kilátásait. Hasonló lehet a helyzet az új-zélandi dollár esetében, ahol már meglepetésre végrehajtottak egy 25 bázispontos kamatvágást a márciusi ülésen.

A Bank of America-Merrill Lynch legfrissebb elemzése arra figyelmeztet, hogy elsősorban a gyenge növekedési kilátásokkal rendelkező nyersanyag-exportáló országok devizáival érdemes vigyázni. Az amerikai befektetési bank szakemberei szerint jobb kivárni addig, amíg a globális és elsősorban az amerikai növekedési kilátások tisztázódnak, és a felhők eloszlanak. Addig pedig érdemes a feldolgozóiparnak kitett országok devizáit előnyben részesíteni, ilyen lehet például Mexikó vagy Kelet-Közép-Európa több országa is.

A Citibank szakemberei optimistábbak, ők azt hangsúlyozzák, hogy a nyersanyagexportőrök alulteljesítése nem most kezdődött, az utóbbi négy évben a kínai gazdaság lassulásától való félelem miatt alulteljesítettek ezeknek az országoknak a devizái a piacon. Mostanra ugyan nem oszlottak el teljesen a kínai hard landinggel kapcsolatos félelmek, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy kezelhető lesz a gazdaság lassulása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.