BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: még mindig kockázatot jelent, hogy sok hitelt nem fizetnek vissza

A bankrendszer sokkellenáló-képessége változatlanul erős, külső sérülékenysége tovább mérséklődött, a jelentős nemteljesítő lakossági és vállalati hitelállomány ugyanakkor változatlanul kiemelt kockázatot jelent, ezek rendezése, valamint a piaci alapú hitelezés helyreállítása szükséges a fenntartható gazdasági növekedés támogatásához - állapította meg a pénzügyi stabilitásról kiadott legfrissebb jelentésében a Magyar Nemzeti Bank.

Az elemzés szerint a vállalati hitelezést 2015-ben kettősség jellemezte, míg a kis- és középvállalati szektor hitelezése - jelentős mértékben a növekedési hitelprogramnak köszönhetően - 3,6 százalékkal bővült 2014-hez képest, a teljes vállalati hitelezés 4,3 százalékkal csökkent. A csökkenés több egyedi tranzakció következménye, ezek kiigazításával a leépülés üteme 2,1 százalék lenne.

Az MNB 2016-ban és 2017-ben, korábbi előrejelzéséhez hasonlóan, a kkv hitelezés 5 és 10 százalék közötti bővülését várja.

A háztartások 2015 második felében is nettó hiteltörlesztők voltak, a hitelállomány - a forintosítás miatt is - mérséklődött 2015 végén, az új hitelek kibocsátása azonban tavaly 19 százalékkal emelkedett. A háztartási hitelezés elsősorban a lakáscélú szegmensben bővült - éves összevetésben 36 százalékkal -, de az új lakásra felvett hitelek állománya stagnált. Az MNB 2016-ben a háztartási hitelkereslet enyhe bővülését várja a kormány otthonteremtési intézkedései nyomán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.