BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon mennek a lakáshitelek

Utoljára 2008 végén pörgött annyira a lakáshitelezés, mint most tavasszal. A közvetítői jutalékok korlátozása egyelőre nem tette sokkal olcsóbbá a kölcsönöket.

Sokéves rekordra ért a lakáshitelezés Magyarországon. Áprilisban 45,7 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak a hazai hitelintézetek, ennél többet utoljára 2012 januárjában adtak. Akkor viszont speciális helyzet volt, a kedvezményes végtörlesztés miatt vettek fel az adósok forintkölcsönt hitelkiváltásra. Ha ezt nem számítjuk, mostanra a válság előtti szintre került vissza a lakáshitelezés, utoljára 2008 végén adtak hasonló volumenű lakáshitelt a bankok, mint idén tavasszal. Az év első négy hónapjában a kiutalt lakáshitelek volumene megközelítette a 150 milliárd forintot, ez alapján pedig már egyáltalán nem tűnnek túlzónak azok az előrejelzések, amelyek szerint az idén az új lakáshitelek állománya az 500 milliárd forintot is elérheti.

Ez annál is valószínűbb, mivel a lakáskölcsönök szerződéses összege is növekszik, áprilisban 41,5 milliárd forint volt. A piacot az sem vetette vissza, hogy a közvetítői jutalékot mérsékelték. A korábban szokásos 3-4 százalék helyett március közepétől már legfeljebb a folyósított hitel 2 százalékát tehetik zsebre az ügynökök. A bankok azzal érveltek, emiatt olcsóbbak lesznek a lakáshitelek, az árazásban azonban ennek egyelőre kevés jelét látni. A lakáshitelek átlagos kamata áprilisban csupán 0,03 százalékponttal 5,06 százalékra csökkent, az átlagos THM 0,04 százalékponttal 5,75 százalékosra mérséklődött – januárban ennél olcsóbbak voltak a kölcsönök. Annak egyébként, hogy az átlagos kamat nem csökken gyorsabban, más oka is lehet. A jegybanki adatok szerint egyre nagyobb arányban igényelnek az ügyfelek kiszámíthatóbb törlesztőrészletű, hosszabb kamatperiódusú kölcsönöket, ezek kamata pedig valamivel magasabb, mint az éven belüli kamatperiódusú hiteleké.

A lakáshitelezés mellett a fogyasztási hitelek piaca is pörög. Áprilisban több mint 28 milliárd forintnyi fogyasztási hitelre kötöttek szerződést a háztartások, ez is rekordnak számít a végtörlesztés óta. Utóbbit nem számítva pedig hatéves csúcson áll az új fogyasztási hitelek volumene. A piacon egyre nagyobb a verseny, ezt jelzi a kamatok folyamatos csökkenése. Áprilisban már csupán 13,73 százalékos volt egy átlagos fogyasztási hitel kamata, ami négyéves mélypont. A jobb besorolású adósok azonban 10 százalék alatti kamattal is könnyen kaphatnak hiteleket – fedezet nélkül.

A háztartások egyébként a jelek szerint egyre költségtudatosabban adósodnak el. A magas, évente csaknem 22 százalékos kamatozású folyószámlahitelek állománya ugyanis tovább csökkent, már a 394 milliárd forintot sem éri el, ami hatéves mélypont. A legdrágább, csaknem 31 százalékos éves kamattal ketyegő kamatozó kártyahitelek volumene is csökkent valamelyest, most 132 milliárd forint. Nem csupán ezeknek, de a régebbről megmaradt vagy forintosított devizahitelek törlesztésének is köszönhető, hogy – a fokozódó lakás- és személyihitel-folyósítások dacára – a háztartások hitelállománya még mindig csökken. Áprilisban is 16 milliárd forintnyival több kölcsönt fizetett vissza a lakosság, mint amennyi hitelt felvett, ennek köszönhetően a háztartási hitelállomány 5775 milliárd forint alá süllyedt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.