BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödni próbál a forint

Rövid távon akár át is törheti a lélektani 310-es árfolyamot a forint az euróval szemben, az év vége felé azonban a gyengülés felé veszi az irányt a hazai deviza. Az erősödés az MNB-nek sem tetszene

Habár két hónapos csúcson jár a forint, egyelőre nem sikerül a 310-es szint alá kerülnie az euróval szemben, pedig a hazai deviza napok óta próbálkozik az erősödéssel. „Ha nincs hír, az jó hír. Ebben a helyzetben pedig a pozitív kamatot kínáló devizákat veszik meg a befektetők” – mondta lapunknak Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője. A világban a fejlett piacokon számos országban negatív kamatok uralkodnak, ezért az alacsony, de még hozamot kínáló Magyarországot kedvelik a befektetők. Ezért is teljesít jól idén a forint, de az is támaszt nyújt az árfolyamnak, hogy óriási a külkereskedelmi és a fizetési mérleg többlete, miközben csökkent Magyarország sérülékenysége.

Év eleje óta csaknem másfél százalékot erősödött a forint, a következő hetekben azonban Gondi szerint 310 körül maradhat az árfolyam, legfeljebb egy kissé kapaszkodhat a lélektani határ alá. Varga Zoltán, az Equilor devizapiaci elemzője nem tartja kizártnak, hogy ha fennmarad a kedvező külpiaci környezet, akkor 307-ig erősödik a forint. A befektetők láthatóan szívesen vállalnak kockázatot, amit az is mutat, hogy a világ vezető tőzsdeindexei történelmi csúcsok közelében járnak.

Varga úgy véli, 307-es szintnél megállhat az erősödés, mert ekkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóbeli intervenciót hajthat végre. A magyar deviza ekkor gyengülni kezdhet – hangsúlyozta az Equilor szakértője. Londoni elemzők már korábban felvetették, hogy a jegybank nem hagyja 310 alá erősödni a forintot, kimondatlanul is árfolyamküszöböt vezetett be. Nagy Márton, a jegybank alelnöke azonban a Világgazdaságnak tavasszal adott interjújában hangsúlyozta: „Légből kapott az a gondolat, hogy Magyarországon létezik árfolyamküszöb.”

Azzal Gondi is egyetért, hogy a jegybank nem fogja hagyni a felértékelődést. „Az MNB nem szereti a nagyon erős forintot, mert az árthat az exportnak” – jegyezte meg. Azt sem zárja ki, hogy az MNB később tovább fogja csökkenteni a 0,9 százalékon álló jegybanki alapkamatot, ha a világ nagy jegybankjai lazítanak a monetáris feltételeken.

Kamattartás az alelnök nélkül

Júliusban nem vett részt az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülésén Nagy Márton alelnök, amikor a tagok egyhangúlag

0,9 százalékon tartották a rátát – derült ki a tegnap kiadott jegyzőkönyvből. Nagy távolmaradására azért volt szükség, hogy a törvényeknek megfelelően hozzák meg a döntést, hiszen a külső és belső tagok aránya felborult (a belsőké nem haladhatja meg a külsőkét), miután Bártfai-Mager Andrea kormánybiztosi pozíciót kapott.

Ő a tanács külső tagja volt, a parlamenti szünet miatt azonban nem tudnak helyette újat kinevezni. A jegyzőkönyv szerint a jegybank tartósan 0,9 százalékon szeretné tartani a kamatot.Gondi szerint a Federal Reserve (Fed) sem fog tovább szigorítani, miután az USA gazdasága sincs túl rózsás állapotban. Emellett a feltörekvő piaci országok is labilisak, Magyarországot pedig a makrogazdasági mutatók alapján „szebbnek látják Londonból, mint amilyen a valós helyzet”. Összességében így az év végére 316 körüli euróárfolyammal kalkulál a szakértő, az iránnyal Varga is egyetért, aki 313–315 közé várja a kurzust decemberre. Az Equilor elemzője azonban úgy véli, a Fed az év végén folytathatja a kamatemelést, ami erősítheti a dollárt, és elindíthat egy hosszabb távú forintgyengülést.

Elemzők szerint a forintot az erősíthetné, ha a Fitch mellett még egy hitelminősítő a befektetési sávba emelné az országot, amit a Moody’s tehet meg novemberben, miután azt senki sem feltételezi, hogy a Standard & Poor’s szeptemberben felminősíti az országot.

0,9 százalékon tartották a rátát – derült ki a tegnap kiadott jegyzőkönyvből. Nagy távolmaradására azért volt szükség, hogy a törvényeknek megfelelően hozzák meg a döntést, hiszen a külső és belső tagok aránya felborult (a belsőké nem haladhatja meg a külsőkét), miután Bártfai-Mager Andrea kormánybiztosi pozíciót kapott.

Ő a tanács külső tagja volt, a parlamenti szünet miatt azonban nem tudnak helyette újat kinevezni. A jegyzőkönyv szerint a jegybank tartósan 0,9 százalékon szeretné tartani a kamatot. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.