BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli mélypont után indult be a hitelezés

Három éve még az egész évben nyújtottak annyi új hitelt a lakosságnak a hitelintézetek, mint idén az első fél évben.

Rendkívüli mélypontról indult be újra a lakossági hitelezés, 2013-ban egész évben nyújtottak annyi új hitelt a lakosságnak a hitelintézetek, mint idén az első fél évben - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

Fábián Gergely a bővülést az alacsony kamatkörnyezet miatti növekvő hitelkereslettel, valamint a bankok szélesebb kínálatával magyarázta.

A válság előtt túlzott hitelezés volt a lakossági szegmensben, az ügyfelek a korábban felvett nagy hitelállomány miatt többet törlesztettek, mint amennyit újonnan felvettek - mondta. Az új kihelyezéseknél azonban folyamatos növekedés látható, tavalyhoz képest például csaknem 50 százalékkal több volt a lakáscélú hitelkihelyezés. Júniusban a hitelfolyósítások pedig már meghaladták a törlesztéseket, így az év hatodik hónapjában már nettó hitelfelvevők voltak a háztartások - emelte ki az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.