BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul az Alteo részvényjegyzése

Mától október közepéig lehet jegyezni az Alteo részvényeit. A mostani tranzakcióból befolyó összeget a cég növekedésének finanszírozására fordítja – jelentette ki ifj. Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója.

Szeptember 26-tól legkésőbb október 17-ig lehet jegyezni az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényeit az UniCredit, az MKB teljes fiókhálózatában, az Erste Befektetési Zrt. kijelölt partnereinél, az Erste NetBroker Online felületén, illetve az MKB Telebankár szolgáltatásán keresztül. A tranzakció célja tőkeemelés, mely keretében új Alteo-részvényeket értékesítenek. Az energiaszolgáltató cég összesen 3 milliárd forintot kíván bevonni. Nyilvánosan 300 ezer darab részvényt értékesít, az ársáv 4600-4900 forint között lesz, a magánszemélyek a maximumáron tudnak jegyezni.

A nyilvános forgalomba hozatalt követően zárul az intézményi befektetők részére történő zártkörű részvényértékesítés, mely során maximum 600 ezer darab találhat vevőre, azaz – a magánbefektetők jegyzésével együtt – összesen 900 ezer. Ehhez azonban az is szükségeltetik, hogy a fő tulajdonos Wallis Management Zrt. is értékesítsen a meglévő, 78,96 százalékos pakettjéből. A 3 milliárdos tőkeemelés ugyanis 4600 forintos jegyzési áron 652 ezer, 4900 forintosnál pedig 612 ezer darab részvény eladásából jön össze. A Wallis tehát akkor adhat el, ha a 3 milliárd forintnál nagyobb értékben lesz kereslet új részvényekre, de csak annyit, hogy részesedése ne menjen 51 százalék alá.

A 4600-4900 forint közötti ársávon belüli végleges részvényárat a kibocsátó és a vezető forgalmazó a zártkörű intézményi befektető jegyzések alapján határozza meg. A nyilvános értékesítésben résztvevő befektetők ugyanezen az áron jutnak a részvényhez. Ha a végleges ár a maximumárnál kisebb lesz, a nyilvános értékesítésben részt vevő befektetők a két ár közötti különbözetet visszakapják.

A mostani tranzakcióból befolyó összeget a cég növekedésének finanszírozására fordítja – jelentette ki Ifj. Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója. Az Alteo 2017-2019 között 38 milliárd forintnyi befektetési és beruházási lehetőséget lát, amelyből 12-14 milliárd forintnyi beruházást tervez megvalósítani. A mostani tőkeemeléses részvénykibocsátásból befolyó összegen felüli részt projektfinanszírozásból, illetve tőkebefektetésből teremtenék elő. A 12-14 milliárd forint 52 százalékát megújuló, 36 százalékát piaci alapú energiatermelésre fordítanák, 12 százalékát pedig energetikai szolgáltatásokra fordítanák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.