BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak nem akar eljönni a hitelbőség Európában

Úgy tűnik, hiába szeretné az Európai Központi Bank elérni a reálgazdaság hitelezésének növelését, az ezt célzó intézkedések kevesebb eredménnyel járnak, mint ahogy azt a program indításakor remélték – állapítja meg elemzésében a Pioneer Investments blogja. Az EKB immár a második Targeted Long Term Rate Operation (TLTRO-II) programja keretében hosszú távú forrást biztosít a bankoknak, hogy azok növeljék a vállalkozások hitelezését.

Az TLTRO-II program rendkívül bőkezű a bankokkal, amennyiben a nekik nyújtott hosszú távú forrás kamatát attól teszi függővé, hogy milyen mértékben növelik vállalati hitelállományukat. Ha nagyon, akkor a nekik nyújtott pénz kamata akár negatívba is fordulhat, ami azt jelenti, hogy az EKB effektíve pénzt ad nekik a hitelezésért cserébe.

A Deutsche Bank egy múlt héten közzétett grafikonja alapján a közeljövő sem túl biztató a vállalati hitelezés szempontjából. A bank elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy a vállalati hitelállomány alakulása nagyon szoros összefüggést mutat a banki részvények 12 hónappal korábbi piaci árfolyammozgásával. Ha hinni lehet a grafikonnak, akkor 2016 végén sem várható növekedés a vállalati hitelállományban. Ezt támasztja alá azt is, hogy az EKB múlt héten közzétett hitelezési körképe szerint a bankok 3 év után először szigorítani akarják a hitelfeltételeket. És ha mindez nem lenne elég, akkor a Deutsche Bank grafikonjából az is kiolvasható, hogy még 2017 sem hoz hitelbőséget a kis és közepes vállalkozásoknak Európában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.