BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltérő a technológiai papírok megítélése

A Facebooknál és a Google anyacégénél még tart a növekedés időszaka. Az Apple viszont az iPhone-eladások csökkenése miatt szenved.

Az amerikai elnökválasztás után nem teljesítettek jól a tengerentúli technológiai részvények. A befektetők aggódtak amiatt, hogy a kínai kereskedelmi kapcsolatok romlani fognak Donald Trump elnöksége alatt, ami pedig fontos piac e társaságok számára. A bevándorlási politika az új tehetségek felkutatását és alkalmazását nehezítheti meg az innovációra épülő iparágban, ha pedig a gyártást részben Amerikába kell vinniük az olcsóbb ázsiai régióból, az jelentősen megdobhatja a költségeket, rontva a profitokat.

A szektor alulteljesítése nem tartott túl sokáig, a Nasdaq index a napokban már új történelmi csúcsra emelkedett, a többi vezető amerikai mutatóval együtt. A technológiai szektor a ciklikus szektorok közé tartozik, így ha arra számít valaki, hogy idén tovább emelkednek a részvénypiacok, akkor vonzó befektetési célpontok lehetnek az iparági részvények. Az egyedi részvények ugyanakkor más-más befektetési sztorit hordoznak.

Ezúttal a legnagyobb cégeket vettük górcső alá. A Facebooknál még tart a nagy növekedés időszaka. A felhasználók száma továbbra is emelkedik, a cég reklámbevételei is nőnek, főleg a mobilokon megjelenő hirdetéseknek köszönhetően, mindemellett a közösségi oldal mára a világ második legnagyobb digitális hirdetőjévé nőtte ki magát.

A kockázatot az jelenti a céggel kapcsolatban, hogy a menedzsment szerint a növekedési dinamika jelentősen lassulni fog a következő években. Az elmúlt két esztendőben átlagosan 50 százalékos volt a hirdetési bevételek bővülése, ami annak is volt köszönhető, hogy a felhasználók oldalain egyre több hirdetés jelent meg. Ám a hirdetések mennyisége lassan eléri azt a maximális szintet, ami még éppen nem zavarja a felhasználókat és nem rombolja a felhasználói élményt. A profitra pedig nyomást gyakorolhat, hogy idén nagy beruházásokra készül a Facebook.

Az iPhone piacra dobása óta 2016 volt az első olyan év, amikor a húzóterméknek számító okostelefon értékesítése – és ezzel valószínűleg a bevétel, illetve a profit is – csökkent. A kínai piac gyengélkedik, a helyi gyártók erős versenyt teremtenek, és a gyártási kapacitások is szűkösek. Elemzők szerint egyre kevésbé nyilvánvaló, hogyan fogja fenntartani a jelenlegi, masszív profitrátákat az Apple. Egyelőre nem látszik, hogy mi lehetne a következő sikertermék a cégnél. Osztalékot viszont fizet a társaság, veszi a saját részvényeit, és hatalmas, 240 milliárd dolláros készpénzállományon ül, amelyből akvirálhat, kutatás-fejlesztést eszközölhet, vagy osztalékot emelhet.

A mobilüzletág növekedésének és a videós hirdetéseknek köszönhetően a Google anyavállalatánál, az Alphabetnél is két számjegyű a bevétel- és a profitdinamika. A jövőbe mutató fejlesztéseket magában foglaló üzletág egyelőre jelentős, negyedévente közel egymilliárd dolláros veszteségeket okoz a cégnek, viszont bármelyik fejlesztésből lehet a jövőben a Google nagy dobása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.