BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új csúcsokat tesztel a Richter

A világ tőkepiacain lassan fokozódó pesszimizmus bontakozik ki, aminek egyik lenyomata az S&P 500-as index alakulása az utóbbi hetekben.

A jegyzés immár több mint egy hónapja mozog csökkenő trendben lefelé. A mozgás a 2017. január vége óta tartó emelkedő hullám felét korrigálta, azonban onnan sem sikerült valódi erőre kapnia. Mivel a kurzus továbbra is csökkenő trendben halad, így elsősorban a lemorzsolódás folytatódására számítunk (az RSI az 50-es szint közelében ingadozik). A további csökkenés jele lehet a 2330-as támaszszint átlépése.

Támaszszintek 2303, illetve 2260 közelében alakulhatnak ki. A trend megtörését 2377 feletti zárások jeleznék egyértelműen. A további emelkedés előtt 2390, illetve 2400 közelében jelenhetnek meg ellenállások. A német DAX 30 ugyanezen időszak alatt tesztelte a mindenkori csúcsszintjét, majd onnan visszafordult. Lefelé a 12 181-es támasz átlépése után 12 047, illetve 11 893 közelében alakulhatnak ki támaszok. Érdemi emelkedéshez a történelmi csúcs átlépésére lenne szükség.

Eközben a BUX index kitört annak a csökkenő ékalakzatnak a területéről, ahol február 22. óta haladt. A jelenlegi emelkedő hullám a 33 100 közelében húzódó ellenállásig tarthat. A közelben húzódik az ékalakzat alapján számolható célárat jelző egyenes is. Amennyiben a jegyzés újra délnek fordulna, úgy a kurzus csökkenése ismét a 31 940 közelében húzódó támaszban vagy az azt követőben, a 30 908-asban akadhat el. Inkább az emelkedés folytatódásának adnánk nagyobb valószínűséget, mivel az RSI indikátorunk épp átlépte az 50-es értéket.

A Mol részvényeinek jegyzése már a harmadik kísérletet teszi arra, hogy kitörjön a január 3. óta tartó csökkenő trend alól. Az erőteljesen csökkenő forgalom arra utal, hogy a befektetők nem bíznak túlzottan a folyamat sikerében. Arra számítunk, hogy az árfolyam még az előtt „délnek” fordul, hogy elérné az ellenállási szintet 21 200 közelében. Ezt követően a jegyzés lefelé léphet ki a csökkenő trendvonal, illetve a 20 ezer pont közelében lévő támasz vonala által határolt háromszög területéről. Továbbra is fenntartjuk a 18 700-as célárunkat, ezt az emelkedést inkább kiszállási lehetőségnek tartva.

Az OTP Bank jegyzése kitört egy csökkenő ékalakzat területéről. Az emelkedés elérte a 8447 közelében lévő ellenállást. Arra számítunk, hogy egy „fej és vállak” alakzat formálódik, amelyből a rendezői jobb váll van még hátra. Elméletileg tehát a kurzus előbb ismét 8200 közelébe csökken, majd újra emelkedésnek indul, és a „nyakvonalat” (8447) átlépve a 8948-as ellenállás közelébe emelkedik ismét. A kettő között komolyabb ellenállás lehet a 8751-es szint. Ezt a forgatókönyvet inkább csak 8000 alatti zárások nyomán vizsgálnánk felül.

A Richter Gedeon részvényeinek árfolyama megpróbálta átlépni a korábbi csúcsból származó ellenállás szintjét (6695), jelenleg éppen a visszatesztelés zajlik. Amennyiben a jegyzés képes további zárásokat produkálni az előbb említett szint felett, az emelkedés folytatódására számítunk a legutóbbi csúcs, majd pedig a 7100-as szint közelébe. Ellenkező esetben a kurzus 6600, illetve 6460 közelébe eshet vissza.

A Magyar Telekom-részvények jegyzésének csökkenése a 478-as támasz szintjében akadt el. Emellett itt húzódik a 2016. február óta tartó emelkedő trend vonala is. Elsődlegesen inkább arra számítunk, hogy a jegyzés visszakapaszkodik a 493, illetve a 497 közelében húzódó ellenállásokig. Ellenkező esetben a kurzus letörheti az említett emelkedő trendet, és betöltheti a 475–471 között húzódó rést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.