BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes dollárba fektetni

Az év eddigi részében hatalmas elmozdulások voltak az USD/HUF devizapárban.

Az év eddigi részében hatalmas elmozdulások voltak az USD/HUF devizapárban. Az évet még 295-ös árfolyammal indítottuk, most 277 forint környékén jegyzik a dollárt a forinttal szemben a bankközi piacon. Ezt az erős forintot pedig már érdemes dollárvételekre felhasználni.

Az USD/HUF árfolyamának idei csaknem 7 százalékos elmozdulását két részre érdemes bontani. Az erősödés kisebb részben a régiós devizák és velük együtt a forint erősödésének hatásával magyarázható az euróval szemben. Ám ennél lényegesen nagyobb szerepet játszott, hogy az euró hatalmasat erősödött a dollárhoz képest. Korábban a befektetők már túlságosan is dollárpozicionáltak voltak, ami az elmúlt hónapok politikai eseményeinek hatására hirtelen megszűnt. Vagyis miután látták, hogy nem érdemes az Európai Unió szétesésére számítani – ebben kulcsszerepe volt a francia elnökválasztás kimenetelének –, menekülés indult a short pozíciókból, avagy beindult az úgynevezett short

squeeze. Ez a folyamat pedig rég nem látott szintekre húzta fel az EUR/USD árfolyamot.

Ám az európai problémák még nem oldódtak meg, bár a legrosszabb lehetőséget, az EU szétesését már sikerült elkerülni – hacsak az olaszok nem lepnek meg bennünket. Ráadásul a kamatkülönbözet továbbra is a dollár malmára hajtja a vizet. A Fed a június 14-i ülésén valószínűleg ismét kamatot emel, ezzel tovább növelve a dollár kamatelőnyét az euróval szemben. Közben az EKB részéről kamatemelés vagy bárminemű szigorítás a monetáris politikában nem várható. Ha ezzel kapcsolatban bárkinek kétsége lett volna, azt Mario Dra­ghi hétfői európai parlamenti beszéde valószínűleg meggyőzte erről. Az EKB elnöke ugyanis hangsúlyozta, hogy a pislákoló növekedés ellenére továbbra is szükséges a laza monetáris politika. Hiszen a legfontosabb kritérium, hogy az inflációs cél fenntartható módon, monetáris stimulus nélkül teljesüljön – ám erre még várni kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.