BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden várakozást felülmúlt az OTP

Ígéretes az OTP árfolyamának mozgása, legyűrte az akadályt képező 8400 forintos technikai ellenállást.

Ígéretesen fest az OTP árfolyamának mozgása, mi­után legyűrte az elmúlt hetekben többször is erős akadályt képező 8400 forintos technikai ellenállást. A gyorsjelentés jó lett, a magyar gazdaság is a vártnál erősebb ütemben bővül, ráadásul az európai viszonylatban kiemelkedő megtérüléséhez képest még a részvény árazása sem tűnik vészesen magasnak.

Ellentmondást nem tűrő módon verte meg az OTP a piaci várakozásokat a péntek hajnalban érkező első negyedéves gyorsjelentésével. Minden főbb soron jobbak lettek a számok annál, mint amit az elemzők vártak, a leginkább követett tisztított nettó profit 16 százalékkal múlta felül a konszenzust. Ráadásul a banknál zajló folyamatok is pozitív irányba mutatnak: idén a korábban vártnál kisebb mértékben csökkenhetnek a kamatmarzsok, miközben a hitelvolumenek már bővülnek, a kockázati költségek pedig a korábbi időszak igen konzervatív céltartalékolásának köszönhetően továbbra is alacsonyan maradhatnak.

Ennek köszönhetően a bank sajáttőke-arányos megtérülése is 18 százalékos szintre javult, ami

európai összevetésben kimagaslónak számít. A menedzsment szerint az év egészében is sikerülhet fenntartani a 15 százalék feletti szintet, így pedig a 14 százalékos elemzői várakozásokat is felül tudná múlni a bank. Látva a várakozásoknál is kedvezőbb első negyedéves magyar GDP-növekedési adatot és a régiós országok szintén pozitív irányba mutató makrogazdasági folyamatait, ez könnyen összejöhet a banknak. Talán még úgy is, ha időközben az MNB bevezeti a fogyasztóbarát lakáshitelek minősítést, aminek a kamatfelárak csökkentése a célja.

Hatalmas, nettó 8,3 milliárd eurós nettó likviditási tartaléka van ráadásul az OTP-nek, vagyis az év további részében újabb akvizíciók bejelentésére kerülhet sor, ami viszont az eddig is szépen emelkedő eredménytermelésen tudna még egyet tolni felfelé. Mindez a kedvező P/E- és P/BV-alapú árazással és technikai képpel karöltve az árfolyam emelkedését segíthetné a jövőben az OTP piacán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.