BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Alphabet is átlépte az ezerdolláros álomhatárt

A Google anyacégének, az Alphabetnek az A sorozatú, szavazatra jogosító részvénye 1000 dollár fölé drágult, s meg is kapaszkodott ebben a tartományban.

A Google anyacégének, az Alphabetnek az A sorozatú, szavazatra jogosító részvénye a hétfői kereskedésben 1000 dollár fölé drágult, s meg is kapaszkodott ebben a tartományban. A részvény jó szereplését támogathatta, hogy a Pacific Crest befektetőház felülsúlyozásra ajánlotta a papírt, majd hétfőn a Goldman Sachs is hasonló véleményt fogalmazott meg – írja a CNBC. Az elemzői véleményeket alátámaszthatja, hogy bár a Google anyavállalatának részvényei is dinamikus – év eleje óta 25 százalékos – áremelkedést tudhatnak maguk mögött, ám ez a tempó elmarad az Amazon, az Apple és

a Facebook 30 százalék fölötti drágulásától. (Mindeközben az S&P 500 index 7,8 százalékos pluszt volt képes felmutatni.)

Forrás: AFP

Az Alphabet még nem, de korábban, a részvényfeldarabolás előtt a Google papírjai már jártak 1200 dolláron is. Közvetlenül a 2014. tavaszi akció előtt valamivel 1130 dollár fölött mozgott a jegyzés. Az átalakítás során három részvénysorozatot hoztak létre: az A sorozat 1, a B sorozat 10 szavazatra jogosít, a C sorozathoz szavazati jog nem kapcsolódik. Ezek közül az A és a C forog a tőzsdén, a B sorozat az alapítók tulajdonában van. A feldarabolás napján minden A sorozatú részvény mellé adtak egy C sorozatot is, az árfolyam pedig feleződött. Az elmúlt bő három évben az A sorozat árfolyama ismét elérte az ezerdolláros szintet. A C sorozat némiképp lemaradt, hétfőn 982 dolláron zárt.

Történt mindez szűk egy héttel azt követően, hogy az Amazon-részvények átszakították az ezres szalagot, másodikként belépve az ötszáz legnagyobb amerikai társaság részvényét követő index kosarában az ezer dollár fölötti árfolyamon forgó részvények közé. Azt megelőzően ugyanis viszonylag hosszú ideig az S&P 500-ban csak az online utazásközvetítő, a Priceline mellett szerepelt a kijelzőtáblákon négy számjegyű adat.

A Google-részvény elnevezése egyébként a 2015-ös szervezeti átalakításkor változott Alphabetre. Ekkor jelentették be, hogy Alphabet néven új holdingvállalatot hoznak létre, amelyben a Google (amelyben a keresőmotor-, a reklám- és a térképegység, valamint az Android és a YouTube maradt) egy lesz a leánycégek közül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.