BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Concorde: kockázatos, de érdekes befektetés a Waberer’s

A befektetésben nem feltétlenül a Waberers’s fundamentumai vonzók, hanem azok árazása, miután a versenytársakhoz képest magas diszkonton értékesítik a részvényeket – áll a Concorde elemzésében.

Igen óvatos állásfoglalást tett közzé a Waberer’s IPO-jával kapcsolatban a Concorde Értékpapír Zrt., sőt diszkontált cash flow (DCF) értékelést és ajánlást sem fogalmazott meg a befektetési szolgáltató. A szakértők relatív értékelésen keresztül igyekeznek elhelyezni szektoron belül a fuvarozót, ami egy kicsit torz képet ad, miután a vizsgált vállalatok közül sok operatív lízingen keresztül finanszírozza a flottája növekedését, vagy teljes mértékben kiszervezte az üzemeltetést, így többségük csak logisztikai szolgáltatásokat nyújt. A Concorde ezért az EV/EBITDA szorzószám (amely a cég értékét az amortizáció, a kamatok és az adók előtti eredményhez hasonlítja) alapján végzi az összehasonlítást, elsősorban EU-s versenytársakkal.

A szakértők három fő értékvezérlőt emeltek ki: eladások növekedése, EBITDA-növekedés és adózotteredmény-hányad (profit margin). Utóbbi tűnik a leginkább aggasztónak, hiszen a vállalat mutatója az átlag alatt helyezkedik el. A befektetett tőke megtérülése (ROIC) is szignifikánsan alacsonyabb, mint a csoportátlag, részben a különböző tőkeszerkezet miatt, emellett újabb veszélyre is rávilágít, hiszen a jelenlegi hozamkörnyezetnél nehezen lehet jobbat elképzelni.

Az európai szállítmányozási piac konszolidációjából hasznot húzhat a társaság. Fotó: Kallus György

A Concorde szerint a Waberer’s-sztori ciklikus és kockázatos, ugyanakkor érdekes befektetési lehetőség is egyben. A befektetésben nem feltétlenül a vállalat fundamentumai vonzók, hanem azok árazása, hiszen a vizsgált versenytársakhoz viszonyítva igen magas diszkonton tervezik a cég értékesítését. Az összehasonlító csoport átlagos 10,6-es EV/EBITDA-szorzóját figyelembe véve a diszkont jelentős, hiszen az 5100 és a 6300 forintos ársáv közepével és a Concorde eredmény-előrejelzésével számolva a Waberer’s 2017-es EV/EBITDA szorzója 7,1-es.

A kockázatok között a Concorde kiemeli a Brexitet – a Waberer’s bevételének 12 százalékát a brit piac generálja. A lengyel Link felvásárlásának hatására a cég eredménye emelkedni fog, ám a lengyel piac várhatóan lassulni fog. Emellett a szinergiák nem teljes mértékű realizálása is kockázatot jelent. Az elemző kiemeli, hogy az európai szállítmányozási piac egy komplex konszolidáción fog átesni a következő években, amelyből a legnagyobb piaci szereplők – mint a Waberer’s – hasznot húzhatnak, így várhatóan további M&A tranzakciók jöhetnek.

A szűkülő marzsok is aggasztók a Concorde szerint, 2014-től 2016-ig az EBITDA-margin 13,7 százalékról 12,1-re, míg az eredményhányad 1,9 százalékról 1,3-re csökkent. A vállalat adósságállománya az elmúlt években emelkedett, ráadásul a jelenlegi lízingkonstrukciók nem teszik lehetővé, hogy a következő években a hitelek nettó állománya jelentősen csökkenjen. Az elemzés kitér arra is, hogy Wáberer György eladta 40,3 százalékos részesedését a cégben, ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a vállalat nem használhatja a nevét 2018 nyarát követően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.