BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadával nőtt a lakossági hitelpiac

Közel harmadával több fogyasztási és lakáshitelt vettek fel 2017 első négy hónapjában a háztartások, mint egy évvel korábban. A személyi kölcsönöknél a legerősebb a bővülés.

Majdnem 290 milliárd forintnyi fogyasztási és lakáshitelt vettek fel – a folyószámlahitelek nélkül – 2017 első négy hónapjában a háztartások, ami 31,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikáiból. A növekedésben – hasonlóan az elmúlt hónapokhoz – továbbra is meghatározó a szerepük a lakáshiteleknek: ezeknél 168,6 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket az első négy hónapban a pénzügyi szolgáltatók, ami 33,7 százalékos bővülést jelent. Az első négyhavi adatok alapján már szinte biztosra vehető, hogy ebben az évben két számjegyű növekedést ér majd el a lakáshitelpiac, és nem tűnnek túlzónak a bankok 500-600 milliárd forintos új kihelyezésre vonatkozó becslései sem.

Forrás: MW

Fogyasztási hitelekből közel 120 milliárd forintnyit helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók április végéig, ami nagyjából 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A fogyasztási hitelek piacát változatlanul a személyi kölcsönök húzzák, az első négyhavi, 81,5 milliárdos új kihelyezés több mint 42 százalékos emelkedést tükröz. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél viszont még mindig nem sikerült áttörést elérni: ezeknél nem egészen 17 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket az év első harmadában, ez gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbi mennyiséggel. Az áruvásárlási hitelek új szerződéseinek összege kissé csökkent az év elején, havi átlagban nem egészen kétmilliárd forintot ért el. A folyószámlahiteleknél – amelyek tartalmazzák a kártyákhoz tartozó hitelkereteket is – folytatódik az elmúlt időszakra jellemző visszaesés: négy hónap alatt összesen nagyjából 1200 milliárd forintnyi keretet használtak fel a háztartások, ami 9,2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

A lakossági hitelpiac élénkülésének hatásai már látszanak az állományi adatokon is, annak ellenére, hogy a pénzügyi szolgáltatók igyekeznek a nem teljesítő portfóliójukat gyors ütemben leépíteni. A lakossági és az önálló vállalkozói szektor összesített hitelállománya 5770,7 milliárd forintot ért el április végén, ez csak néhány milliárd forinttal marad el az egy évvel korábbitól. A jegybank számai alapján a lakáshiteleknél is közel lehet a fordulat az állomány alakulásában: a 2934 milliárd forintos, április végi mennyiség mindössze 1,1 százalékkal marad el az előző évitől. A fogyasztási hiteleknél a legtöbb kölcsöntípusnál sikerült az állományokban is látványos növekedést elérni: a személyi kölcsönök mennyisége például egy év alatt közel ötödével, 405 milliárd forintra emelkedett, de közel 14 százalékos bővülést mért az MNB a gépjárműhiteleknél is. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél viszont komoly mértékű, 18,6 százalékos állománycsökkenést mértek egy év alatt, ami a nem teljesítő portfóliók leépítésével magyarázható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.