BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem zártak jól a nyugati tőzsdék

Veszteségben zártak csütörtökön a főbb nyugat-európai tőzsdék, a vezető indexek két és fél havi mélyponton is jártak napközben.

Veszteségben zártak csütörtökön a főbb nyugat-európai tőzsdék, a vezető indexek két és fél havi mélyponton is jártak napközben, miután az Európai Központi Bank kormányzótanácsának legutóbbi kamatdöntő üléséről közzétett jegyzőkönyv arról tanúskodott, hogy a döntéshozók készek újabb lépést tenni a monetáris élénkítés visszaszorítása felé.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,41 százalékkal 7337,25 pontra, a frankfurti DAX-index 0,58 százalékkal 12 381,25 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,53 százalékkal 5152,40 pontra süllyedt. A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,67 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,68 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,54 százalékkal esett.

Az EKB kormányzótanácsának június 7-8-i üléséről készült, csütörtökön közzétett jegyzőkönyvből kitűnik, hogy az euróövezeti jegybank elkezdte a felkészülést a rendkívül alacsony kamatokon és a masszív kötvényvásárlási programon alapuló laza monetáris politika szigorítására, de a nemkívánatos piaci zűrzavar elkerülésének érdekében lassan fog lépni.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón nem hangzott el semmi, ami arra utalt volna, hogy a kormányzótanács a mennyiségi enyhítési program leépítésére készül. A jegyzőkönyvből viszont kiderült, a monetáris döntéshozók beszéltek arról, hogy elhagyják azt az ígéretet, miszerint szükség esetén erősítik a 2300 milliárd eurós kötvényvásárlási programot. Végül ez ellen döntöttek, mert magasabb inflációt tartanak szükségesnek. Ha azonban az inflációs kilátások tovább javulnak, újra napirendre kerül a kérdés.

A New York-i részvénypiacok mindhárom fő mutatója mérsékelt veszteségben állt a nyugat-európai tőzsdék zárásakor: a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,35 százalékos, az S&P 500-as 0,53 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,49 százalékos mínuszt mutatott. Az európai tőzsdezáráskor egy euróért 1,1400 dollárt adtak, napi szinten 0,43 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik annak köszönhetően, hogy az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) által közzétett adatokból kiderült, a vártnál majd háromszor nagyobb mértékben, közel 6,3 millió hordóval csökkent az amerikai kereskedelmi olajtartalék szintje a múlt héten.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szeptemberi szállításra hordónként (159 liter) 48,88 dollárba került, 1 dollár 9 centtel, 2,28 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára augusztusi szállításra hordónként 1 dollár 15 centtel, 2,55 százalékkal, 46,28 dollárra nőtt. Az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,16 százalékkal 1223,70 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.