BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszteséget hozott a legtöbb friss tőzsdei cég

Az elmúlt hónapok jelentősebb tőzsdei bevezetései közül a legtöbb részvény az elsődleges kibocsátás árszintje alatt forog. A régióban csak a lengyel Dino Polska kivétel.

A Waberer’s július eleji tőzsdére lépése után csak az első kereskedési napon zárt az elsődleges kibocsátás (IPO) 5100 forintos szintje fölött a részvény. Bár az első bő egy hét alapján nem érdemes komoly következtetést levonni, az már az IPO eredményei alapján látszott, hogy nem várható nagy emelkedés: az összesen felkínált mennyiség mindössze 35 százalékát tette ki a 14 milliárd forintnyi bevont forrás. Ez elegendő a cég akvizíciós terveihez, de a 27 százalékos közkézhányad elmarad a várakozásoktól. Ezzel szemben a régióban az elmúlt hónapokban a jelentősebb elsődleges kibocsátások során rendre túljegyezték a papírokat. „Lengyelországban és Romániában évente van 1-2 nagyobb nyilvános megmérettetés, ami folyamatosan fenntartja a befektetői érdeklődést. Magyarországon tíz évig nem volt a mostanihoz hasonlítható nemzetközi IPO, ami nem segítette a Waberer’s piacra lépését, ám egyszer el kell kezdeni, ha friss cégeket szeretnénk látni a pesti parketten” – mondta a Világgazdaságnak Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója.

A Waberer’s ezzel sem a régióban, sem saját szektorában nincs egyedül. Az utóbbi időszakban a befektetők jobban kedvelik azokat a papírokat, amelyek már régebb óta forognak a parketten. A Waberer’s szektortársa, a brit Eddie Stobart árfolyama szintén csökkent, de a hazai tőzsdére tavaly ősszel került DunaHouse is már 9,6 százalékkal esett a bevezetés óta. Túljegyezték, az első kereskedési napon szépen teljesített, ám azóta vesztett értékéből a román Digi is. Kudarcot vallott a Raiffeisen lengyel leányvállalatának bevezetési kísérlete a varsói börzére. A cég 15 százalékát akarták tőzsdére vinni, de ezt a túl alacsony kereslet miatt elhalasztották. A befektetők a felkínáltnál jóval nagyobb diszkontot szerettek volna.

„A lengyel tőzsdére lépéseket megkönnyíti, hogy mivel sok cég van a parketten, jóval egyszerűbb az árazás. Várhatóan a héten lép tőzsdére a GetBack követeléskezelő, behajtó cég, ám már ebben a szegmensben is piacon van a Kruk. A térség elmúlt hónapokbeli legsikeresebb induló akciójánál, a Dino Polskánál is volt már egy kiskereskedelmi élelmiszerlánc a varsói börzén” – hívta fel a figyelmet Gyurcsik Attila. A Dino Polska árfolyama első nap 12 százalékkal lőtt ki az április közepi bevezetéskor, de a befektetői érdeklődés azóta is tart.

Az amerikai és az európai piacokon is zömmel veszteséget hoztak a kibocsátások a befektetőknek. Az ír Allied Irish Banks kurzusa Dublinban az IPO és az első napi záróára között van. A Vapiano étteremlánc árfolyama Frankfurtban a nyilvános megmérettetés alá esett, de az elmúlt napok egyik fontos híre volt, hogy ugyanez a helyzet az esztendő eddigi legnagyobb tőzsdére lépésével is. A Snapchat anyacége, a Snap Inc. esése az IT-szektor és a Nasdaq általános visszaesését követte.

„A túlzott optimizmus után alábbhagyott a lelkesedés, ezért kerülhetett a kurzus a 17 dolláros IPO alá” – mutatott rá Gyurcsik Attila. A Reuters elemzői konszenzusa egyébként 32 százalékos felértékelődést vár a papírtól, az átlagos célár 20,15 dollár. Igaz, ezeket az utolsó hónapokban csak lefelé módosították, a szórás is eléggé nagy: a legpesszimistább 8, míg a legoptimistább 31 dolláros. A többi idei jelentősebb amerikai bevezetés közül az ételkiszállító Blue Apronnál és a felhőszolgáltatásokat nyújtó Tintrinél is az IPO alá ment a pénteki záróár, csak a chicagói székhelyű pénzintézet, a Byline Bancorp kivétel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.