BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb lett a szlovén bankok helyzete

Szlovéniában csökkent a bankok rossz hiteleinek aránya júliusban az előző hónappal összevetve.

A szlovén központi bank pénteken ismertetett adatai szerint július végén a legalább 90 napja nem rendezett adósság értéke 3 milliárd euró volt, aránya a teljes banki hitelállományban 7,3 százalékra esett a júniusi 7,5 százalékról. A múlt év végén az arány jóval magasabb, 8,5 százalék volt, tavaly tavasszal pedig még 11 százalék körüli.

A bankok pénzügyi helyzetének javulásához lényegesen hozzájárul, hogy élénkül az ország gazdasága. A kormány az idei évre legalább 3,6 százalékos, az OECD pedig 4,5 százalékos GDP-növekedést vár a tavalyi 2,5 százalékos bővülés után. Az ország gazdasága többéves recesszió után 2013-ban mutatott először fellendülést.

Szlovénia az évtized elején súlyos bankválsággal szembesült, amely a túlzott kockázatviselés, az állami tulajdonú bankok alacsony színvonalú irányítása, illetve a nem kellően hatékony felügyeleti eszközök miatt alakult ki. Az euróövezeti ország bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.

A Jugoszláviától 1991-ben külön vált Szlovénia kormányai több mint két évtizede halogatják a szélesebb körű magánosítást, így az ország legnagyobb bankjai még mindig állami tulajdonban vannak, ahogy a bankszektor 45 százaléka is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.