BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogynak az átütemezett pénzintézeti hitelek

Kevesebb mint felére csökkent az első fél évben az átstrukturált hitelek állománya: igaz, ebben szerepet játszottak szabályozási változások is. Az átütemezett lakossági hitelek többsége ugyanakkor újra késedelmessé válik.

Az első fél év végére 845,4 milliárd forintra zsugorodott az átütemezett hitelek állománya a hitelintézeti szektorban: ez az előző negyedévhez képest 7, az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva pedig 58,5 százalékos csökkenést jelent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Abban viszont, hogy az átstrukturált hitelek mennyisége egy év alatt kevesebb mint a felére esett, szerepet játszott egy szabályozói változás is: a múlt év végéig ugyanis még ebben a kategóriában kellett nyilvántartani az átstrukturált kitettségeket a követelés lejártáig. E körbe tartoztak a gyűjtőszámlahitelek és a kapcsolódó deviza-, illetve forintosított kölcsönök is, ami jelentősen megnövelte a kimutatott állományt. A 2017 januárjától hatályos jegybanki rendelet szerint viszont – bizonyos feltételek mellett – a hitelintézeteknek lehetőségük van az átstrukturált minősítés megszüntetésére.

Az érintett hitelek körének szűkítésétől függetlenül ugyanakkor mind a vállalati, mind a háztartási szektorban zsugorodik az állomány: utóbbiaknál például csak a második negyedévben bő 30 milliárd forinttal, 460,5 milliárdra esett vissza a kimutatott mennyiség. Ennek eredőjeként az átütemezett hitelek súlya is fokozatosan csökken a hitelintézetek portfólióján belül: június végére 4,5 százalékra süllyedt a három hónappal korábbi 5,4 százalékról.

 

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: MW

Ezzel együtt az is világosan látszik a statisztikákból, hogy a tartozások átütemezése változatlanul nem garancia az adós helyzetének megnyugtató rendezésére. Az MNB adatai szerint június végén a teljes átstrukturált hitelállomány mindössze 57,5 százaléka számított rendben teljesítőnek, miközben a portfólió majdnem 28 százaléka már újra három hónapon túli késedelemben volt. A lakossági és önálló vállalkozói ügyfeleknél pedig még gyászosabb a helyzet: az első fél év végén a háztartások átütemezett hiteleinek mindössze 46 százalékát sorolták a késedelem nélküli kategóriába, 32,5 százalék viszont már 90 napon túli késedelemnél tartott.

Tisztulnak a hitelportfóliók

Mind a vállalatoknál, mind a háztartásoknál jelentősen javult a hitelportfólió minősége a június végéig tartó egy év alatt – derül ki a jegybank adataiból. A háztartásoknál a második negyedév végén a teljes állomány 9,2 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, szemben az egy évvel korábbi 16,9 százalékkal, míg a vállalatoknál 7,6-ről 4,2 százalékra mérséklődött az arány. Az arány várhatóan tovább mérséklődik majd: egyrészt az új kihelyezések mennyisége mind a vállalati, mind a lakossági oldalon növekszik, ami javítja a teljes portfólió minőségét, másrészt tovább tart majd a nem fizető portfóliók értékesítése.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.