BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb bank zárt tavaly mínusszal

Látványosan visszaesett a veszteséges bankok száma 2016-ban Magyarországon, miközben több mutató alapján is javult a szektor teljesítménye. A mérlegfőösszeg alapján felállított rangsorban – hasonlóan 2015-höz – igen sűrű a mezőny az OTP Bankot követő hat szereplőnél.

A 2015-ös 15 után tavaly mindössze hét, részvénytársasági formában működő hitelintézet zárt negatív adózás utáni eredménnyel – derül ki a Magyar Nemzeti Banknak a pénzügyi szolgáltatók részletes adatait feldolgozó, Aranykönyv című összesítéséből. Az érintett szereplők által elkönyvelt veszteség átlagos mértéke is radikálisan visszaesett, miután 2015-ben a mínuszban záró bankok még összességében 231,1 milliárd forintos negatív adózott eredményt halmoztak fel, ám tavaly már csak 23 milliárdot.

Fotós: Vémi Zoltán

A jegybank összesítése szerint tavaly a 2015-ösnél kettővel több, összesen 42 részvénytársasági formában működő hitelintézet volt Magyarországon. Ez a szám mindkét évben tartalmazta a speciális feladatokat ellátó szervezeteket – az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványt (AVHGA), az EXIM-et, a Garantiqát, a Kelert és az MFB-t – is, illetve a szolgáltatói létszámnál szintén figyelembe kell venni, hogy az itthoni bankok – gyakran szakosított hitelintézetként működő – leányainak adatait is külön kezeli az MNB.

A mérlegfőösszeg alapján felállított rangsor azonban változatlanul nagyon szoros az üzemméretével kiemelkedő OTP Bank után következő, nagyobb piaci szereplőknél. A két dobogós helyen 2016-ban az UniCredit Bank és a K&H állt fej fej mellett – az Aranykönyben szereplő, nem csoportszintű mérlegfőösszeg szerint a múlt év végén utóbbi járt nem egészen 30 milliárddal előrébb. Az első három szereplő után az MKB, az Erste és a Raiffeisen következik rendre 2000 milliárd forint körüli eszközállománnyal, majd a CIB Bank jött 1665, a Budapest Bank pedig 989,2 milliárd forinttal. A sorrendben nincsenek nagy változások, emellett az egyes szereplők között esetenként néhány tízmilliárd forintnyi a mérlegfőösszeg alapján mért különbség, ami nagyon gyorsan változhat. (A Raiffeisen pont az utóbbi miatt csúszott vissza tavaly két helyet a rangsorban.)

Ami az összesített adatokat illeti, a részvénytársasági hitelintézetek együttes mérlegfőösszege 2,6 százalékkal, 29 679,1 milliárd forintra nőtt tavaly. Eközben mind a hitel-, mind a betétállomány 10 százalék feletti ütemben bővült, előbbi 14 445,9, utóbbi 16 094,9 milliárd forintot ért el. Az összesített adózott eredmény drasztikusan növekedett 2016-ban: megközelítette a 410 milliárd forintot az egy évvel korábbi 14,3 milliárd után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.