BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tervezettnél kevesebb Hidroelectrica-részvény jöhet a piacra

A korábban tervezett 15 százalék helyett mindössze 10 százalékot dobna az eredeti tervek szerint a bukaresti és a londoni piacra a román állam a vízerőműveket üzemeltető Hidroelectrica vállalatból – jelentette be a hét végén Toma Petcu energiaügyi miniszter.

Az IPO elsődleges célja, hogy kiderüljön, hogyan teljesít a vállalat a piacon, kedvező fogadtatás esetén a fennmaradó 5 százaléknyi részvénycsomagot is értékesíti majd az állam. A IPO-ból befolyó „jelentős összeg” a vállalat kasszájába folyik majd, és elsősorban a fejlesztéseket tervezik finanszírozni belőle – mondta a tárcavezető.

A Hidroelectrica ­207 erőművének összkapacitása közel 6500 megawatt, ám a valóságban mindössze 3000-3500 megawatt elektromos áram előállítására képes a cég. A teljes kapacitás kiaknázásához átfogó technológiai fejlesztésekre lenne szükség. A vállalat privatizálásának terve már 2014 óta a kormány asztalán van, ám a társaság áprilisban kerül ki a csődvédelem alól, ahová az előnytelen szerződések felszámolása miatt menekítette korábban a kormány. A Hidroelectrica 80,6 százaléka az energiaügyi minisztériumé, a fennmaradó rész a Fondul Proprietatea tulajdona. Korábbi hírek szerint a 15 százaléknyi tulajdonrész tőzsdei értékesítéséből 1 milliárd eurót remél a kormány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.