BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dobogós a BÉT a decemberi forgalom szerint

A Budapesti Értéktőzsde 193,9 milliárd forintos decemberi forgalommal lett harmadik a régióban.

A régió tőzsdéin is csökkent a forgalom decemberben az év végi hangulat és a kevesebb kereskedési nap miatt. A 11 vizsgált börzén átlagosan 19,2 százalékkal mérséklődött az üzletkötések összértéke. A leglátványosabb, 55 százalékos visszaesést a belgrádi tőzsdén mérték. A szerb fővárosban a 14,2 milliárd forintnak megfelelő havi forgalom a Budapesti Értéktőzsdén egy átlagos novemberi napénak felel meg. A forintra átszámított érték alapján kiugróan nagy, 449 százalékos volt a forgalombővülés Szófiában. Ott egy részvény-visszavásárlás miatt ugrott meg látványosan a befektetők érdeklődése. Az egyik bolgár blue chip, a Sopharma gyógyszergyár részvényeivel novemberben még csak 1,3 millió euró, decemberben viszont már 29,7 millió értékben kötöttek üzletet a nyílt piacon.

Forrás: AFP

Ljubljanában, a régió másik szintén nem túl nagy forgalmú tőzsdéjén volt még érdemi, 58 százalékos forgalombővülés novemberhez képest. A 30,95 millió eurós üzletkötési érték felét a szlovén gyógyszergyár, a Krka adta. A részvény forgalma 131,4 százalékkal ugrott meg egyetlen hónap alatt. Ehhez hozzájárulhatott, hogy a társaság decemberben részvényeket vásárolt vissza. Szófián és Ljubljanán kívül csak a marginális jelentőségű pozsonyi tőzsdén volt forgalomnövekedés.

A legnagyobb pörgés szokás szerint Bécsben volt, de a több mint 1500 milliárd forintnak megfelelő üzletkötés így is 10 százalékot meghaladó csökkenés novemberhez képest. Decemberben az Erste Bank részvényei voltak a legkeresettebbek, forgalmuk 741 millió euró volt. Az egész éves listát is a bankpapír vezeti 11 milliárd eurós forgalommal. A decemberi és az éves rangsorban is második az OMV. A dobogó harmadik fokára decemberben a BUWOG ingatlancég állhatott fel, amelynek árfolyama 16,8 százalékkal lőtt ki egy felvásárlási ajánlat hírére. A Vonovia német ingatlankonszern bejelentette, hogy februárban 29,05 eurós ajánlatot tesz majd az osztrák cég részvényeire. Az ügylet teljes értéke 5,2 milliárd euró, nagyjából 1600 milliárd forint lehet. A 2017-es teljes forgalmat nézve a Raiffeisen Bank állhatott a dobogó legalsó fokára.

A tőzsdék listáján 1221 milliárd forintnyi forgalommal a varsói börze a második, itt csaknem negyedével zsugorodott a piac egy hónap alatt. A rézbányászatban érdekelt KGHM Polska Miedz lett az első 1,55 milliárd lengyel zlotyval, a PKO Bank követi mindössze 1,9 millió zlotyval lemaradva, míg harmadikként a PKN Orlen futott be.

A Budapesti Értéktőzsde 193,9 milliárd forintos decemberi forgalommal lett harmadik a régióban. Ez ugyan a szezonális hatások miatt csökkenés novemberhez képest, de 2016 decemberével összevetve már 9 százalékos a bővülés. Az OTP részvényeivel 67,7, a Richterrel 41,6, a Mol papírjaival pedig 34,3 milliárd forint értékben kötöttek üzletet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.