BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mentik ki a pénzmosással vádolt ABLV-t

Felére akarják csökkenteni a Lettországban parkoltatott, gyanúsan nagy mennyiségű külföldi betétet.

Válságtanácskozásra gyűlnek össze hétfőn a lett hatóságok azután, hogy az ország harmadik legnagyobb bankja, az ABLV nem talált megoldást a finanszírozási lyuk betömésére – jelentette be szombaton a miniszterelnök, Maris Kucinskis. Az ABLV a múlt héten kért likviditási támogatást a lett jegybanktól, miután a betétesek a teljes állomány 22 százalékát, mintegy 600 millió eurót kivettek a pénzintézetből.

A riadalmat az keltette, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma azzal vádolta meg a bankot – szankciókat előrevetítve –, hogy részt vett Észak-Korea fegyverfejlesztésének finanszírozásában, illetve pénzmosási ügyekben.

A jegybank 97,5 millió eurós hitelt nyújtott volna az ABLV-nek, az Európai Központi Bank (EKB) azonban likviditási problémákat állapított meg, és az Egységes Szanálási Testület (SRB) is arra jutott, hogy a bank kisegítése nem közérdek – írja a Bloomberg. Az uniós testülethez hasonlóan vélekedik a lett pénzügyminiszter, Dana Reizniece-Ozola is, aki kijelentette, az állam nem lép közbe az ABLV összeomlása esetén, ez a lépés ugyanis a gazdaság szempontjából nem létfontosságú.

A korrupcióval vádolt Ilmars Rimsevics lett jegybankelnök vesztesen kerülhet ki a kereskedelmi bankokkal vívott harcból
Fotó: AFP PHOTO / LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Lettország a pénzmosás elleni harc részeként szeretné megfelezni a külföldi bankbetétesek arányát – jelentette be Kucinskis. A betétek mintegy 40 százaléka külföldi kézen van, és ezt szeretnék visszaszorítani 20 százalékra. A hétfői ülés célja, hogy a hatóságok megerősítsék a pénzügyi felügyeletet, helyreállítsák a lett bankszektor megtépázott hírnevét – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az ágazatot a napokban egy másik botrány is megrázta: a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal eltiltotta hivatali feladatainak ellátásától Ilmars Rimsevicset. A jegybankelnököt azzal vádolják, hogy 100 ezer euró kenőpénzt követelt a Norvik kereskedelmi banktól, ő azonban ártatlannak vallja magát. „Meggyőződésem, hogy a lett pénzügyi szektor stabil, minden eleme ellenőrzés alatt áll” – állította a történtek ellenére Kucinskis, és hozzátette: az ABLV és a jegybankelnök ügyét nem szabad összemosni, a kettő egymástól független.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.