BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kis cégeknek is reális alternatíva lehet a tőzsde

Kifejezetten pozitívak vagyunk a kilátásokkal kapcsolatban – mondta Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgató-helyettese a Portfolio befektetési konferenciáján. A feltörekvő piacok kifejezetten olcsók. Örvendetes volt az is, hogy a BÉT forgalma növekedett főleg az árfolyamok növekedése miatt.

A tőkepiac akkor tud jól működni, ha hatékony, és ha társadalmilag elfogadott, a reálgazdaság szereplői tudják, hogy az ő javukat szolgálja – mondta a szakember. Magyarországon a pénzügyi kockázatvállalási hajlandóság alacsony, a részvénykitettség a pénzügyi vagyonon belül alacsony: mindössze 1,2 százalékos.

Forradalmi változásra nem lehet számítani, de a vagyonok növekedésével a kockázatvállalási hajlandóság is fokozódhat.

Azt is reméli a szakember, hogy a jelenlegi banki finanszírozást egyre gyakrabban váltja fel a tőkepiaci finanszírozás. Az 1990-as években alapított családi vállalatoknál felmerülhet a generációváltás kérdése, ha a következő generáció nem akarja átvenni a céget, a tőkepiacnak fontos szerepe lehet a váltásban.

Az egyik megoldás lehet a kkv-piacok megteremtése, amire számos nemzetközi példa is van Lengyelországban, Nagy-Britanniában és a skandináv országokban.

Viszonylag kis cégek is jelen vannak a piacon, nekik is reális alternatíva lehet a tőkepiaci megjelenés. Magyarországon is elindult formálisan az Xtend piac, remélik, hamarosan elindulnak rajta a cégek is, amelyeknél a tőzsde mentori programja részben fedezi a tőzsdére lépés költségeit is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.