BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több elemző túl drágának tartja az OTP-t

A rekorderedmények sem győzik meg az elemzőket. Az OTP legújabb ajánlásai rendkívül borúsak, de a többi régiós bankkal kapcsolatban is egyre pesszimistábbak a várakozások.

Rekordnyereségről számolt be az OTP Bank pénteken, emellett akvizíciós tervekről is szó esett az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón. Az elemzők egy részét azonban nem győzték meg a számok és az elhangzottak, a Reuters adatbázisában lévő legfrissebb két ajánlás ugyanis egyaránt eladásra javasolja a részvényt, ráadásul nagyon alacsony célár mellett. Tegnap frissítette a célárát a Société Générale, amelynek elemzője, Alan Webborn mindössze 9909 forintos árfolyamot adott meg, az ajánlása pedig eladás. Nála is pesszimistább egy másik elemző, aki nem árulta el a nevét a Reutersnek. Ő a gyorsjelentés napján alig 6914 forintos friss célárat adott meg az OTP-re. Borúlátásukat azonban a piac eddig nem osztotta, tegnap az OTP árfolyama egész nap pluszban volt.

Az osztrák Raiffeisentől is nyeresége megduplázódását várják az elemzők
Forrás: AFP

„Vannak elemzők, akik kirívóan alacsony célárat állapítanak meg, ők valószínűleg évek óta pesszimisták a bankkal kapcsolatban, de mindeddig nem lett igazuk. Az OTP árazása már magas, könyv szerinti érték alapján az egyik legmagasabb Európa-szerte, ami megriaszthat egyes elemzőházakat” – mondja Sándor Dávid, a KBC Securities elemzője. A szakember szerint a jövő is inkább derűs. A bankpapírokat az elmúlt időszakban a kedvező makrokörnyezet segítette, amely továbbra is fennmarad. Magyarországon a hitelvolumenek bővülése csak most indult be, s ez is kitarthat még egy ideig. Ami negatívabb fejlemény, hogy az elmúlt években profitszinten sokat köszönhettek a bankok annak, hogy a rossz hitelek veszteségeire korábban elkülönített nagy céltartalékokat vissza lehetett vágni. „Ez a következő időszakban már kevésbé fog hatni a profitra. Kedvezőtlen fejlemény továbbá, hogy a költségek emelkednek, főleg a bérinfláció miatt” – mondja Sándor Dávid.

A Raiffeisen Bank International (RBI) kivételével szinte valamennyi, a térségben aktív bankcsoport közzétette már az éves eredményét, és többségük az OTP-hez hasonlóan kellemes meglepetést okozott a befektetőknek. Az RBI eredményeire a jövő hétig kell várni, de előzetes számok már ott is vannak, s csupa jó hírt tartalmaznak: megduplázódott nyereségről, csökkenő bedőlt hitelállományról és javuló tőkehelyzetről fog szólni a március 14-re időzített gyorsjelentés. A várható szép számok dacára az elemzők már nem számítanak komolyabb árfolyam-emelkedésre az osztrák bankcsoportnál. A Reuters által megkérdezett elemzők többsége tartásra ajánlja a papírt, az átlagos célár pedig 32 euró, vagyis csak pár százalékkal haladja meg a jelenlegi szintet.

A másik osztrák bankcsoport, az Erste már közzétette tavalyi, rekordnyereségről szóló beszámolóját. A 20 százalékkal megemelt osztalék meggyőzte a befektetőket: a közzététel napján a szokásosnál jóval nagyobb forgalomban majdnem 6,6 százalékot emelkedett az árfolyam. Az Erstével kapcsolatban a konszenzus vétel, bár a célárak mediánja csupán 41 euró, ami elmarad a mostani árfolyamtól. A legfrissebb célárak és ajánlások között pedig nagy az ellentmondás: 48 eurós árfolyam mellett vételre javasolja a bankpapírt a Macquarie Research, a DZ Bank szintén vételt mond 47 eurós célárral, a Société Générale a legoptimistább, náluk a célár 49 euró. Egy névtelenséget kérő elemző viszont eladást javasolt a napokban, szerinte ugyanis legalább 10 százalékot fog esni a részvény.

A KBC is kellemes meglepetést okozott gyorsjelentésével, a nettó profitot főleg a csehországi leány kiváló teljesítménye tornázta fel. A régióban jól ment a banknak, odahaza, Belgiumban már kevésbé lettek mutatósak a számok. Vélhetőleg ennek is köszönhető, hogy az elemzők friss ajánlásai egyre borúsabbak. Noha az általános ajánlás még mindig vétel a papírra, a gyorsjelentés óta közzétett frissítések főleg tartást, illetve az állomány csökkentését javasolják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.