BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump politikája újra divatba hozott egy régi befektetést

A kereskedelmi háború fenyegető kilátása és a mind harciasabban viselkedő ​​Trump-kormány ismét az arany felé tereli a befektetőket – írja a Handelsblatt német üzleti napilap. A nemesfém egyre drágább.

A befektetők aggódnak az egész világon, a tőzsdék a hét végére összezuhantak, akárcsak a kötvényhozamok és a dollár – írja a Handelsblatt német üzleti napilap. Az arany viszont ismét egyfajta biztosításként vonzza a befektetéseket. Csütörtöktől péntekig a nemesfém több mint egy százalékkal emelkedett, unciánként éppen 1340 dollárra. A növekvő feszültségre tekintettel a szakértők a kereslet további erősödését várják.

Mindenekelőtt az USA és Kína közötti kereskedelmi háború növeli az arany mint biztonságos menedék iránti keresletet

- magyarázzák a közelmúltbeli árnövekedést a Commerzbank elemzői.

Forrás: AFP

A nemesfém árszintje elérte a február 20-i csúcsát. Lehet, hogy csak rövid ideig marad ebben a magasságban, de nagyon erősnek tűnik jelenleg az instrumentum. Ha közelebbről megvizsgáljuk az árfolyam alakulását, látjuk, hogy utoljára 2016 júliusában volt ezen a szinten, aztán hirtelen lezuhant 1134 dollárig. Az újabb erősödés Donald Trump elnökké választását követően köszöntött be.

A szakértők eredetileg az ellenkezőjét várták: Trump széleskörű gazdasági programokkal erősítheti az amerikai gazdaságot, vélték. A stabil gazdasági fejlődés pedig elméletileg nagyobb valószínűséggel tereli a befektetőket a részvények felé és egyúttal erősíti a dollárt is. Mindkét fejlemény az arany ellen szól.

Másképp történt. A dollár a világ jelentős valutáival szemben gyengült. Trump ismétlődő panaszai, melyek szerint az Egyesült Államokat igazságtalanul sújtják a külkereskedelmi egyensúlytalanságok, felkorbácsolták a befektetők félelmeit a gazdasági háború kitörésétől. Ez a félelem most látványosan fokozódott az importvámok bejelentését követően.

Még az amerikai jegybanki kamatemelések sem tudták az aranyat megállítani, pedig a növekvő kamatlábak az arany árát elvileg csökkentik. Hatszor emelte a Federal Reserve 2015 decembere óta az irányadó kamatlábat, egészen az 1,50-1,75 százalékos tartományig. Az az alapösszefüggés tehát, hogy a növekvő kamatlábak negatívan hatnak az arany árára, úgy tűnik, most nem érvényesül. Az amerikai kamatemelési ciklus kezdete óta az arany 26 százalékkal drágult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.