BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robbanásszerűen erősödtek az európai tőzsdék

Nagy indexerősödés volt csütörtökön az európai értékpapírpiacokon. Az egy-másfél százalékos pozitív kezdés zárásra két-három százalékos nyereséggé duzzadt.

A páneurópai Stoxx 600 index 2,28 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 2,47 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,82 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést.

A nem hivatalos záróadatok szerint Londonban 2,25 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX-index 2,97 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 2,65 százalékkal erősödött. Milánóban 2,30 százalékkal, Madridban 2,34 százalékkal végzett magasabban a tőzsdeindex.

A minden gazdasági ágazatot felölelő csütörtöki lendületes indexerősödés a kereskedelmi háború kitörésétől való aggodalmak csillapodásának volt köszönhető. Annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok és válaszként Kína is közzétette a vámtétel megemelésére kijelölt árucikkek listáját, mindkét fél jelezte szándékát a helyzet tárgyalásos rendezésére.

Hszi Csin Ping kínai államfő (j) és Donald Trump amerikai elnök (b) kommunikációja nagyban meghatározza a globális részvényárfolyamok alakulását
Forrás: AFP

A legnagyobb nyereségeket a nyersanyagipari és vegyipari ágazatok részvényei érték el csütörtökön.

Az olajárnak szintén kedvezett a csillapodó kereskedelmi feszültség, de az emelkedéshez hozzájárult az is, hogy a Reuters hírügynökség kereskedők körében végzett felmérése szerint márciusban 11 havi mélypontra csökkent az OPEC termelése. Az áremelkedéshez hozzájárult az amerikai olajkészletek váratlan mértékű múlt heti csökkenése is.

A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 0,43 százalékkal állt magasabban hordónként 68,31 dolláron, a WTI pedig 0,24 százalékkal magasabban 63,52 dolláron.

Az euró árfolyama 0,43 százalékkal 1,2224 dollárra csökkent.

Az arany határidős jegyzése 0,92 százalékkal 1327,50 dollárra csökkent unciánként.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.