BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hullámvasútra kerültek a tech cégek

Fel kell készülni a hullámvasútra, a nagy technológiai cégek árfolyama nem biztos, hogy mentes lesz a volatilitástól – véli Debreczeni Csaba, az MKB Bank elemzője.

„A monopólium minden sikeres üzlet feltétele” – állítja Peter Thiel, a PayPal egyik alapítója. Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft és Netflix. A hat társaság a Nasdaq 100 kapitalizációjának 45 százalékát adja, a maradékon 94 társaság osztozik. Ha az amerikai tőzsdén jelen lévő vállalatokat jobban reprezentáló S&P 500-at vesszük, akkor ez a hat társaság adja az index 14 százalékát (a maradék 499 társaság osztozik 86 százalékon).

A cégek árfolyama 2015 óta átlagosan 200 százalékkal emelkedett, nagyra is nőttek, emellett valós az a veszély, hogy az iparágukon belül monopolhelyzetbe kerülnek. Az Amazon alacsony áraival kiszorítja a hagyományos kereskedőket. Egyes elemzések szerint a cég tevékenysége miatt 295 ezer állás szűnt meg a kiskereskedelemben. A Facebook és a Google a globális online hirdetési piac 62 százalékát adja, ahol a teljes bevétel 18 százaléka a Facebooknál, 44 százaléka a Google-nél csapódik le. A Netflix online stream szolgáltató 2018 elején már 120 millió felhasználóval rendelkezett, miközben 2011 végén még csak 23 millióan használták a szolgáltatást. Az Apple piaci helyzete már régóta ismert, igaz, a Samsung sokszor megközelíti, 2017 végén az amerikai gyártó piaci részesedése 19,2 százalékos volt, azaz 216 millió készüléket értékesített tavaly.

Az utóbbi napokban azonban lát­­szanak olyan kezdeményezések, amelyek az ilyen cégek vissza­szorítását célozzák meg. Donald Trump az Amazont adóztatná meg, a Facebook éppen a felhasználók adatvédelme miatt került össztűz alá, így valószínűsíthetjük, hogy szigorúbb szabályozást fognak bevezetni a közösségi média iparágában. A Google szintén az adatvédelem és az önvezető autók problémája miatt nézhet nehezebb időszak elé. Az Apple egyre több terméket gyártana otthon, ami a profitabilitást csökkentheti a társaságnál.

Összefoglalva: fel kell készülni a hullámvasútra, a nagy technológiai cégek árfolyama nem biztos, hogy mentes lesz a volatilitástól, és ez a változás akár tartós is lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.