BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lenullázta projektjeit a Csepel

Alaptőke-emelésre készül a Csepel, miután számviteli okokból nullára írták a leánycég oroszországi és dubaji projektjeit.

Április 20-án tartja évi rendes közgyűlését a Csepel Holding. Mint az előterjesztésben olvasható, tavaly a társaság összes bevétele 47 millió 890 ezer forint volt, ami 6,54 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az értékesítés költségei 33 százalékkal, 16 millió 923 ezer forintra csökkentek, míg a bruttó fedezet 19 százalékkal, 30 millió 967 ezer forintra nőtt.

Ennél jóval érdekesebb, hogy a Csepel Holding arról is tájékoztatta a befektetőket, hogy az előterjesztendő 2017. december 31-i mérleg és eredménykimutatás a befektetett eszközök között az Excel Csepel Kft. értékét 0 forintra leértékeli. Ennek oka, hogy a társaság két, még futó projektjéből eredő eszközökre százszázalékos értékvesztés elszámolását írják elő a számviteli szabályok.

A projekt finanszírozását korábban az Exim Bank jóváhagyta 269 millió dollár hitelértékben
Fotó: MTI / Balaton József

A Distributed Generating Company LLC Turbina projekt összege 185 millió 508 forint, míg az Econ.&Energy Cons.Const.S. Dubai projekté 128 539 847 forint. Tekintettel arra, hogy az igazgatóság a fenti projektek megvalósulásával kapcsolatban a napokban új információkra vár, így az e projektekkel kapcsolatos értékvesztéseket nem tekintik véglegesnek.

Az egyik „nullára leírt sztori” a még 2016 februárjában 3,5 éves szállítási határidővel megkötött orosz turbinaüzlet. Az Excel Csepel Kft. és a Distributed Generating Company között érvényben lévő szerződés alapján 362 millió dollár értékű, 330 kilowattos áram- és hőtermelő gázturbinákat szállítanának ebben az időszakban.

A projekt finanszírozását az Exim Bank jóváhagyta 269 millió dollár hitelértékben. Ám az Orosz Államvasutak húzódozik attól, hogy nyilatkozzon a projekt továbbhaladásáról és a hitelfeltételek elfogadásáról. Bármilyen ígéretesnek tűnik is ez az évek óta húzódó ügylet, immár a társaság tőkehelyzetét veszélyezteti.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.